Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

D66: ‘Maak reizen altijd gratis voor studenten’

D66 wil graag dat studenten de hele week gratis mogen reizen met hun ov-studentenkaart. Ze hoeven dan niet meer te kiezen tussen een week- of een weekendkaart. Daar reserveert de partij tweehonderd miljoen euro voor.

Als studenten gratis met het openbaar vervoer mogen reizen, redeneert D66, kunnen ze gemakkelijker een opleiding volgen die goed bij ze past. Ook als die opleiding wat verder weg ligt.

Weekendspits

Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen blijven studenten vaker thuis wonen en moeten ze geregeld vakken volgen in andere steden. “Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen.”

Nu heeft 93 procent van de studenten een weekkaart en zeven procent een weekendkaart. Dat zorgt ook voor een drukke spits op vrijdagmiddag, als studenten met hun weekkaart naar hun ouderlijk huis gaan, en op maandagochtend, als ze weer naar hun opleiding reizen.

Gevochten

Vanaf 1 januari dit jaar mogen ook minderjarige mbo-studenten gratis met het ov reizen. Deze week werd bekend dat 90 duizend van hen ook daadwerkelijk een ov-studentenkaart hadden aangevraagd.

Dat is de aanleiding om het plan nu naar buiten te brengen, zegt Van Meenen. “Wij dachten: laten we er nu maar mee komen. De PvdA gaat er kennelijk vandoor met het succes van die ov-studentenkaart voor minderjarige mbo’ers, maar dat is niet terecht: daar hebben wij net zo goed voor gevochten en GroenLinks overigens ook. Het is gewoon onderdeel van de afspraken over het studievoorschot.”

Natuurlijk komen ook de verkiezingen steeds dichterbij. “Daar ben ik me van bewust. Dan moeten de mensen goed geïnformeerd zijn. Wij zijn bezig met een grote investeringsagenda voor het onderwijs en dit is een van de onderdelen.”

Minder drukke spits

In de plannen voor het nieuwe leenstelsel stond ook dat er juist bezuinigd moest worden op het openbaar vervoer door studenten te verleiden buiten de spits te reizen. Dat zou tweehonderd miljoen euro moeten opleveren.

Het nieuwe voorstel heeft daar niets mee te maken, zegt Van Meenen. “Dat is een kwestie van afspraken maken met onderwijsinstellingen om die spits ook door de week te ontlasten. Ik weet niet hoe het er nu voor staat, maar die afspraken staan los van onze plannen voor de ov-kaart.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.