Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Coschappers krijgen eindelijk ook stagevergoeding

Geneeskundestudenten die coschappen lopen in een universitair medisch centrum, krijgen sinds 1 januari een vergoeding van 100 euro per maand. Een belangrijke doorbraak waarvoor jarenlang is gevochten.

In de medische wereld is het oud nieuws: september vorig jaar al lag het eindbod van de werkgevers over de cao van de universitaire medische centra op tafel, maar daarbuiten lijkt deze kleine revolutie zich onopgemerkt te hebben voltrokken.

Geneeskundestudenten strijden al decennia voor een vergoeding tijdens de twee jaar dat ze coschappen lopen. Anders dan bijvoorbeeld verpleegkundestudenten kregen ze niets betaald, terwijl ze naast hun lange werkweken weinig tijd hebben om wat bij te verdienen.

Beurs afgeschaft

Hun laatste poging om een vergoeding te krijgen strandde in 2016, kort nadat de basisbeurs was afgeschaft. Toenmalig onderwijsminister Bussemaker hield de boot af. Studenten geneeskunde konden gewoon extra lenen, stelde ze. En als arts zouden ze later genoeg gaan verdienen om hun hogere studieschuld af te lossen. Bovendien waren coschappen volgens haar geen echte stage waarvoor je een vergoeding zou moeten krijgen, maar een opleidingsplaats.

Maar wat via de politiek nooit is gelukt, staat nu toch in de nieuwe cao. Sinds 1 januari hebben de huidige coassistenten recht op de vergoeding, die uiterlijk in april met terugwerkende kracht wordt uitbetaald.

Eerste horde

“We zijn hier echt heel erg blij mee”, zegt voorzitter Amir Abdelmoumen van De Geneeskundestudent, de belangenvereniging van geneeskundestudenten in Nederland, die de tegemoetkoming samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband voor elkaar gebokst heeft.

“De vergoeding is niet hoog en wordt vooralsnog alleen uitbetaald door de universitaire medisch centra. Maar goed, de eerste horde is genomen.” De vereniging gaat zich nu inzetten voor een vergoeding bij de andere ziekenhuizen.

Niet alleen de huidige coassistenten zijn er blij mee, ook de oude garde toont zich verheugd, meldt De Geneeskundestudent op Facebook. Een gepensioneerd revalidatiearts heeft de vereniging een krantenartikel opgestuurd uit 1973, waaruit blijkt dat de discussie ook toen al speelde. “Zij die geloven haasten niet en ik ben blij dat ik 4 jaar na mijn pensionering dit resultaat van u mag vernemen”, schreef hij erbij.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.