Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

Noucka van der Zaag

Coschappen uitgesteld tot de zomer of nog later

De een moet een stage afbreken, de ander kan veldwerk voor het scriptieonderzoek niet uitvoeren en weer een ander loopt studiepunten mis. Door de coronacrisis kunnen veel studenten niet verder met hun studie. Hoe is dat voor Noucka van der Zaag (23), masterstudent geneeskunde?

Veel geneeskundestudenten die dit jaar hun coschappen liepen, voelden de bui al hangen: ze werden vorige maand naar huis gestuurd. “In de wandelgangen ging het er al een tijdje over,” vertelt Noucka. “Als corona serieuzer zou worden, en we wisten dat dat zou gebeuren, moest al het niet-essentiële ziekenhuispersoneel naar huis. Daar vallen wij ook onder.”

Nog maanden wachten

Een klein voordeel voor geneeskundestudenten: de coschappen lopen het hele jaar door, en kunnen dus ook in de zomervakantie worden hervat. Dat scheelt weer twee maanden wachten. Al sluit Noucka niet uit dat ook de zomermaanden overgeslagen moeten worden. “Mijn coschappen zijn voor nu opgeschort tot 1 juni, maar het zou me niets verbazen als we uiteindelijk in augustus of september pas weer kunnen beginnen.”

Alle maanden die Noucka nu mist, moeten later ingehaald worden. “Daarom loop ik gegarandeerd studievertraging op. Hoeveel is nog onzeker. Dat is wel vervelend: het liefst plan ik alles zoveel mogelijk vooruit.”

Onderzoek naar corona vanuit huis

Ondanks het wegvallen van haar coschappen zit de ijverige studente niet stil. “Ik heb gelukkig nog dingen die ik vanuit huis kan doen. Ik werk bij een bedrijf dat samenvattingen schrijft en tentamentrainingen geeft, dat gaat gewoon door. Verder help ik bij een medisch onderzoek naar corona, ook dat kan vanuit huis. Alleen voor mijn werk op de huisartsenpost kom ik eigenlijk nog het huis uit.”

Zuur, maar begrijpelijk

Maar waarom zijn die coschappen eigenlijk gestopt – er zijn nu toch zoveel mogelijk handen nodig in de zorg en ziekenhuizen? Dat klopt, zegt Noucka. Toch zijn er meerdere reden om de medici in opleiding naar huis te sturen. “Alles wat wij doen moet gecontroleerd worden, dat neemt tijd in beslag. Die tijd hebben de dokters niet – het is te druk om ons ook nog college te geven.” Hoewel het voor haar studievertraging betekent, heeft ze dus wel begrip voor de situatie. “Het is zuur, maar ik sta er wel achter.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.