Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Communicatie DUO over ov-boete gaat beter, aldus Bussemaker

Studenten die hun ov-kaart vergeten stop te zetten, worden nu iets beter gewaarschuwd dat ze een boete moeten betalen, vindt minister Bussemaker. Maar er is nog veel te winnen.

De Nationale ombudsman uitte vorige maand stevige kritiek op de communicatie van DUO richting studenten over het stopzetten van hun ‘studentenreisproduct’. Studenten moeten dit zelf regelen, maar velen van hen vergeten dit, met een hoge boete tot gevolg. 

De mails van DUO over de boetes zijn te onduidelijk, vindt de ombudsman: studenten ondernemen daardoor geen actie, zodat de boete en de studieschuld flink oplopen. De dienst zou volgens de ombudsman met beboete studenten moeten bellen om dit te voorkomen.

Beter onderwerp

Minister Bussemaker is blij met de aanbevelingen. Ze is zich bewust van “de nadelen en beperkingen die het huidige systeem kent”, schrijft ze in antwoord op Kamervragen die de Socialistische Partij stelde naar aanleiding van het rapport van de Ombudsman. Ze herhaalt dat ze samen met studentenorganisaties bekijkt hoe de communicatie beter kan.

Ze wijst erop dat DUO al één verbetering heeft doorgevoerd: in de onderwerpregel van de mail staat nu duidelijker vermeld dat studenten een boete hebben openstaan. De komende weken zal de instantie nog enkele tekstverbeteringen voor de website en de e-mails voorleggen. 

Geen deurwaarder

Ook GroenLinks stelde Kamervragen over het onderwerp. De partij wil dat de minister, zolang het niet mogelijk is om de ov-kaart automatisch stop te zetten, DUO opdraagt alle aanmaningen naar studenten op te schorten en geen nieuwe gevallen door te verwijzen naar de deurwaarder.

Maar dat idee wijst de minister resoluut van de hand. “Het lijkt mij volkomen logisch dat DUO studenten bij herhaling wijst op hun plichten om het studentenreisproduct stop te zetten.”

Met de Tweede Kamer heeft ze in december afgesproken dat de boete pas verdubbeld mag worden als de communicatie van DUO is verbeterd. Daarvoor heeft de dienst tot 1 januari 2018 de tijd. Voor de zomer zal Bussemaker uitgebreid reageren op het rapport van de ombudsman.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.