Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

CDA wil leenstelsel terugdraaien

Het CDA wil een alternatief voor het huidige leenstelsel. Dat komt in het nieuwe verkiezingsprogramma te staan. Jongerenpartij CDJA is opgelucht. 

Afgelopen zaterdag kwamen duizend CDA’ers bijeen om vijftien punten voor het komende verkiezingsprogramma te bespreken. Ook jongerenpartij CDJA rukte met honderdvijftig man uit met naar eigen zeggen maar één doel: om het bekritiseerde leenstelsel op de agenda te krijgen. 

Massaal aangenomen

Dat lukte. Om jongeren gelijke opleidingskansen te bieden moet er een alternatief voor het huidige leenstelsel komen, staat te lezen op de CDA-website. Dit stelsel werd vorig jaar ingevoerd en verving de basisbeurs, waardoor studeren een stuk duurder werd. 

In juni hield Tweede Kamerlid Michel Rog de kaarten nog tegen de borst. Over het leenstelsel moest eerst binnen de partij overlegd worden, zegt hij nu. “Maar ik heb nooit getwijfeld. Ik ben ontzettend blij dat dit voorstel zo massaal door onze leden is aangenomen en ben er trots op volgend jaar voor de partij uit te komen die het leenstelsel gaat terugdraaien.” 

Steun ouderen

Het CDJA is blij met de erkenning van de moederpartij, zegt voorzitter Julius Terpstra. De grote opkomst van de jongerenpartij hielp zeker bij de stemmingsronde om het onderwerp in het programma te krijgen, maar Terpstra was verrast over de grote steun van de andere, vaak oudere CDA’ers.

De komende maanden wil het CDJA met het studentenorganisaties als het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studenten Vakbond in gesprek om te kijken hoe dit alternatief precies wordt vormgegeven. Terpstra: “We zetten de strijd van de afgelopen vier jaar gewoon door.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.