Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

CBS: jonge afgestudeerde weer vaker aan de slag

De economische crisis is op zijn retour en de werkloosheid daalt. Na een paar magere jaren vinden ook jonge afgestudeerden van universiteiten en hogescholen weer vaker een baan.

Niet iedereen vindt een baan op het eigen niveau. Achter de kassa zitten telt ook als werk. Maar toch ziet het er zonnig uit voor de hoogopgeleiden tussen de 25 en 35 jaar: slechts 2,7 procent is nog werkloos. Daarmee doen ze het zelfs iets beter dan de hoogopgeleiden tussen de 35 en 45 jaar, waarvan zo’n drie procent werkloos thuiszit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Minder last van crisis

Hoogopgeleiden hadden naar verhouding minder last van de crisis dan anderen. Onder de laagopgeleide jongeren zat in 2014 zestien procent zonder werk, terwijl de werkloosheid onder jonge hoogopgeleiden destijds vier procent was.
Het herstel is fijn, maar de jaren voor de economische crisis waren nog mooier. In 2007 en 2008 was maar 1,3 procent van de hoogopgeleide jongeren werkloos. Van degenen die werkten, had zo’n 28 procent een deeltijdbaan, terwijl dat nu 34 procent is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.