Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bussemaker vertrouwt Islamitische Universiteit niet meer

De Islamitische Universiteit Rotterdam staat onder verscherpt toezicht. De vele incidenten zijn minister Bussemaker een doorn in het oog, schrijft ze aan de Tweede Kamer. 

Haar vertrouwen in het bestuur van de Islamitische Universiteit Rotterdam is beschaamd, antwoordt Bussemaker op vragen van VVD en PVV. Maar ze kan niet veel doen, omdat de IUR een particuliere universiteit is. 

Omstreden rector

Rector Ahmet Akgündüz van de IUR is al enige tijd omstreden. In 2013 zou hij hebben gezegd dat mannen hun vrouw mogen slaan en dat steniging “één van de voorgeschreven straffen binnen de islam” is. Ook was er sprake van seksuele intimidatie van twee studentes. Zij werden na hun klacht weggestuurd van de universiteit, maar spanden een kort geding aan en wonnen dat. Vorig jaar kwam Akgündüz in opspraak toen hij enkele Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europese Parlement landverraders noemde.  

Verscherpt toezicht

De Onderwijsinspectie gaat verscherpt toezicht houden en onderwijskeurmeester NVAO zal de bacheloropleiding Islamitische theologie tussentijds keuren, tegelijk met de gewone zesjaarlijkse keuring van de masteropleiding tot Islamitisch geestelijk verzorger.

De opleidingen zijn dus geaccrediteerd. Studenten kunnen er studiefinanciering en een ov-studentenkaart voor aanvragen. Er zijn 27 bachelorstudenten en elf masterstudenten aan de universiteit afgestudeerd, aldus de antwoorden. 

Onveilig

Bij de beoordeling van de opleidingen wordt meegewogen of studenten de universiteit “in fysiek of gevoelsmatig opzicht met rede als onveilig ervaren”. “Mocht een van de lopende onderzoeken mij de aanleiding geven om in te grijpen, zal ik niet aarzelen dat te doen”, aldus Bussemaker. 

Onwenselijke ideologische beïnvloeding

Ze voegt eraan toe dat de financiën van de universiteit door het ministerie van Justitie worden doorgelicht, tezamen met de financiën van moskeeverenigingen en andere organisaties die vanuit “onvrije landen” steun krijgen. Dat gebeurt om zicht te krijgen op mogelijk onwenselijke ideologische beïnvloeding.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.