Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bussemaker: Geld leenstelsel is alleen voor onderwijs

Mogen universiteiten en hogescholen het geld van de afgeschafte basisbeurs deels aan onderzoek en valorisatie uitgeven, zoals een commissie maandag adviseerde? Minister Bussemaker vindt van niet.

Vooral de twee landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb reageerden maandag als door een wesp gestoken op het rapport Van afvinken naar aanvonken. Daarin schreef een commissie dat universiteiten en hogescholen het geld van de basisbeurs ook voor andere doeleinden mogen inzetten dan onderwijskwaliteit.

Geld is voor onderwijs

Ook demissionair minister Bussemaker is kritisch. In een korte brief aan de Tweede Kamer benadrukt ze dat het geld bedoeld is voor de verbetering van het hoger onderwijs. “Ik zie geen reden daarvan af te wijken.”

Nu de basisbeurs is afgeschaft en er honderden miljoenen euro’s extra beschikbaar komen voor universiteiten en hogescholen, wil de politiek ‘kwaliteitsafspraken’ maken. Maar hoe zullen die eruitzien? Daarover moest de commissie onder leiding van commissaris van de Koning Wim van de Donk adviseren.

Het kan breder

In voorzichtige ambtenarentaal schreef de commissie dat er een samenhang is tussen de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en valorisatie. “Middelen voor onderwijskwaliteit kunnen dus breder ingezet worden dan voor onderwijskwaliteit alleen.”

Daar denken studenten dus anders over. Ook hogescholen en universiteiten willen niet van eerdere beloftes afwijken, lieten ze meteen weten. Ze hadden ook op andere punten zware kritiek.

Nieuw kabinet gaat beslissen

Maar minister Bussemaker houdt zich verder op de vlakte. Ze prijst de commissie en spreekt van “waardevolle aanbevelingen voor de inrichting van toekomstige kwaliteitsafspraken”. In de laatste periode van haar ministerschap gaat ze deze kwaliteitsafspraken voorbereiden. “Besluitvorming daarover zal ik aan een nieuw kabinet overlaten.”

De afgelopen jaren liep er een experiment met prestatieafspraken in het hoger onderwijs. Universiteiten en hogescholen hadden met het ministerie van Onderwijs afspraken gemaakt over bijvoorbeeld studietempo, uitval van eerstejaars studenten en de bijscholing van docenten. Als ze hun afspraken niet konden nakomen, zouden ze een deel van hun bekostiging verliezen. Dat is zes hogescholen inderdaad overkomen.

De commissie-Van de Donk moest kijken wat er van dat experiment te leren viel en aanbevelingen doen voor de toekomst.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.