Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Britse studenten protesteren tegen torenhoge collegegelden

Vandaag protesteren studenten in Londen tegen de hoge collegegelden en andere bezuinigingen. Maar de studenten liggen met elkaar overhoop: de National Union of Students heeft zijn steun ingetrokken.

De protestmars trekt vandaag door Londen. Naar verwachting komen er enkele duizenden jongeren op af. Ze willen onder meer dat de regering de verhoging van het collegegeld tot negenduizend pond (11 duizend euro) weer ongedaan maakt.

Steun ingetrokken

Het zou de grootste demonstratie sinds vier jaar moeten worden. Maar de National Union of Students (NUS), evenknie van de Landelijke Studenten Vakbond in Nederland, heeft twee weken geleden zijn steun ingetrokken. De veiligheid van de deelnemers is in het geding, schrijft de voorzitter. Er zijn volgens hem niet genoeg voorzorgsmaatregelen genomen.

De organisatoren zeggen dat slechts enkele lokale studentenbonden het voorbeeld van NUS hebben gevolgd en zich eveneens hebben afgemeld. De rest zou gewoon komen. De demonstratie in Londen volgt op een eerdere protestweek op allerlei campussen.

Enorme bezuinigingen

De verhoging van de collegegelden heeft in Groot-Brittannië voor veel onrust gezorgd. De Liberal Democrats kwamen voor het eerst in de regering en braken hun verkiezingsbelofte dat ze het collegegeld laag zouden houden. Daarvoor heeft de partijleider zijn excuses aangeboden. De verhoging van het collegegeld ging gepaard met enorme bezuinigingen op het budget van het hoger onderwijs.

Wel is er een sociaal leenstelsel ingevoerd, waarin studenten na dertig jaar hun schuld kwijtgescholden krijgen. Maar dat dreigt nu te bezwijken: 45 procent van het geld wordt niet terugbetaald.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.