Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Britse studenten krijgen waar voor hun geld

Britse studenten zijn tevreden over het universitaire onderwijs in hun land. Het verhoogde collegegeld van maximaal negenduizend pond heeft daar weinig aan veranderd.

Maximaal 9000 pond per jaar

In de Britse National Student Survey zijn dit jaar voor het eerst studenten ondervraagd die het verhoogde collegegeldtarief van maximaal negenduizend pond (meer dan twaalfduizend euro) per jaar betalen. Dat tarief geldt sinds 2012, de lichting die nu is geënquêteerd begon toen met studeren. 

Tevreden 

Zo’n 86 procent van de studenten is tevreden is over haar opleiding, meldt Times Higher Education, en dat is hetzelfde percentage als vorig jaar. De meeste tevreden studenten zijn te vinden op de Brighton and Sussex Medical School. Bekende instituten als de University of Oxford of Cambridge staan respectievelijk op de dertiende en 21e plaats.

Hoe beter, hoe duurder

De studenttevredenheid wordt in de toekomst belangrijker. Universiteiten die kunnen aantonen dat ze uitzonderlijk goed onderwijs bieden, mogen vanaf 2017 hun collegegeldtarief nog verder verhogen. Uit een eerdere enquête bleek dat zo’n twee derde van de ondervraagde studenten vindt dat ze op dit moment waar krijgen voor hun geld. Overigens betalen ze niet allemaal negenduizend pond per jaar, lang niet alle instellingen vragen het maximum bedrag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.