Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Boete ov-kaart moet omhoog, maar alleen voor echte fraudeurs

De partijen in de Tweede Kamer botsen over de boetes voor studenten die hun ov-kaart te laat stopzetten. Moet het bedrag omhoog of niet? Minister Bussemaker wil eerst de voorlichting verbeteren.

Deze week bleek eens te meer dat studenten zomaar een boete van honderden euro’s krijgen als ze een mailtje van DUO over het hoofd zien. Zolang de voorlichting over de boetes niet op orde is, zou het bedrag niet verder omhoog gaan, had de Tweede Kamer dit voorjaar bedongen.

Maar nu lijken de kaarten anders geschud. Het misbruik door een kleine groep studenten is vooral VVD en CDA een doorn in het oog. Tien procent van de studenten vergeet de kaart op tijd af te melden en tien procent daarvan – 1.600 (oud-)studenten in totaal – blijven de kaart met opzet gebruiken om goedkoper te kunnen reizen.

Dubbele boete

Aanvankelijk wilde minister Bussemaker de boetes in één klap verdubbelen om zulk misbruik in te dammen, maar de Tweede Kamer floot haar terug. “Het was gewoon een heel dom voorstel, ik kan het niet anders stellen”, aldus Pieter Duisenberg van regeringspartij VVD.

Toch steunt hij Kamerlid Michel Rog (CDA), die vindt dat misbruikers sneller moeten worden aangepakt. Rog: “Als negentig procent van de studenten zijn ov-kaart wel netjes inlevert, waarom worden ze dan nu afgeschilderd als een stelletje zielenpieten die het allemaal niet begrijpen?”

Vergeetachtig

Overigens is ook het CDA van mening dat DUO beboete studenten “onverwijld” moet informeren, en de eerste vier weken mag de boete wat hem betreft zelfs wat omlaag om vergeetachtige studenten te ontzien. Maar daarna moet hij alsnog worden verdubbeld.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis vraagt waarom CDA en VVD ook de studenten willen aanpakken die aantoonbaar geen misbruik maken van de ov-kaart omdat ze niet reizen. Ook Paul van Meenen van D66 wil weten waarom er bij de boetes niet naar het feitelijke reisgedrag van de studenten wordt gekeken.

Mail mag niet

Maar volgens minister Bussemaker is dat niet mogelijk. DUO kan die reisgegevens zelf niet inzien en ze vindt dat ook niet wenselijk. Bij de verbetering van de voorlichting door DUO moet er eveneens goed gekeken worden naar de privacy. “Het is bij dit soort dingen niet alleen een kwestie van iets veranderen in een mailtje van DUO. Wij mogen studenten niet zomaar een mail of sms sturen met de boodschap: pas op, u krijgt een boete. Er hoeft maar één student te zijn die daartegen in beroep gaat en dan mag er helemaal niets meer.”

De allersimpelste oplossing zou de automatische stopzetting van de ov-kaart zijn. “Kon dat maar!”, verzuchtte de minister. Alleen kaarten die al twaalf maanden ongeldig zijn komen nu op een zwarte lijst terecht. Alle verlopen kaarten blokkeren zou technisch niet mogelijk zijn.

Goed en kwaad scheiden

Pas als de voorlichting is verbeterd en de kwaadwillende en goedwillende studenten te onderscheiden zijn, kunnen de boetes ook wat Bussemaker betreft omhoog. Ze hoopt dat dit eind volgend jaar het geval zal zijn, want het is “knap ingewikkeld”.

De motie van de PvdA om het beleid van de minister te steunen is mede ondertekend door D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus, die samen 69 zetels vertegenwoordigen. Als bijvoorbeeld de kleine christelijke partijen dinsdag voorstemmen is er een parlementaire meerderheid.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.