Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

BKR wil registratie studieschuld

Bij het verstrekken van hypotheken moeten banken weten hoeveel studieschuld hun klanten hebben. Daarom moeten studieleningen voortaan geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie. Daarvoor pleit directeur Peter van den Bosch van het BKR.

Registratie

Het is volgens hem realistisch om de schulden te registreren, zei hij vanmorgen tegen de NOS. “Minister Bussemaker heeft gezegd: we moeten niet bang zijn om te lenen voor een studie. Daar ben ik het volstrekt mee eens. Maar we moeten wel oppassen.”

Gegarandeerd problemen

Als iemand een hypotheek aanvraagt, moet de bank weten of de klant elke maand een paar honderd euro studieschuld aflost, meent Van den Bosch. Anders gaat de hypotheekverstrekker van de verkeerde inkomsten en uitgaven uit. “Dan ontstaan er gegarandeerd problemen.”

Hogere studieschulden

Nu worden studieschulden niet geregistreerd bij het BKR. Dit maakt het mogelijk om studieschulden te verzwijgen en een te hoge hypotheek te verkrijgen. De kwestie wordt nijpender nu de studieschulden van studenten steeds hoger oplopen. Volgens voorstanders van het leenstelsel drukt de studieschuld niet zo zwaar op de maandelijkse lasten.

Lage rente

De rente is immers laag en terugbetalen gaat naar draagkracht: wie weinig verdient, lost maandelijks minder af. Dan nog is het “realistisch” om de schuld te registreren, meent Van den Bosch. Het zorgt ervoor dat mensen niet in de problemen komen door te hoge maandlasten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.