Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bezetting TU Eindhoven duurt voort, maar niet ’s nachts

Twee actiegroepen houden al een week twee kamers van de TU Eindhoven bezet. Ze willen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt. Met de universiteit hebben ze afgesproken dat ze er niet meer overnachten.

“De sfeer is opgewekt hier, we ruimen wat op en slapen de komende twee nachten in ons eigen bed”, zeiden studenten van de actiegroep End Fossil Occupy vrijdag tegen universiteitsblad Cursor. Het afgelopen weekend lastten de actievoerders een pauze in en keerden ze tijdelijk huiswaarts. Maandagochtend ging de bezetting weer door.

Aan het Eindhovens Dagblad lieten de bezetters weten dat ze een deal hadden gesloten met het universiteitsbestuur. Als ze in het weekend weg gingen, mochten ze hun spullen achterlaten op voorwaarde dat ze doordeweeks alleen nog maar tussen 7 uur ’s ochtends en 11 uur s’ avonds aanwezig zouden zijn. De universiteit zou zo geen boete riskeren vanwege de illegale overnachtingen.

Eis ingewilligd

Vrijdag erkende het bestuur in een reactie de klimaatcrisis, evenals de oneerlijke schade die die crisis veroorzaakt, meldt Cursor. Volgens de bezetters van University Rebellion en End Fossil Occupy is een van hun drie eisen hiermee ingewilligd. Het bestuur zou “de klimaatnoodtoestand hebben uitgeroepen”.

In een statement zeiden de actievoerders dankbaar te zijn, maar nog niet tevreden. De bestuurders zouden meer transparantie moeten bieden over de financiële banden van de universiteit met de fossiele industrie en die banden bovendien moeten verbreken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.