Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bezetters moeten Bungehuis verlaten

De studenten die een gebouw van de Universiteit van Amsterdam bezetten, moeten het pand binnen vier uur verlaten. Dat heeft de rechter zojuist in kort geding besloten. De bezetting van het Bungehuis is ‘niet proportioneel’ en te hinderlijk voor het onderwijs en onderzoek aan de universiteit, oordeelt de rechter. De actievoerders wilden het pand niet verlaten zonder concrete toezeggingen van het bestuur over meer democratie en transparantie.

Dwangsom verlaagd van honderdduizend naar duizend

De UvA wil het pand zo snel mogelijk leeg hebben, zodat iedereen maandagochtend weer aan de slag kan. Het bestuur eiste een dwangsom van honderdduizend euro per persoon per dag, maar dat wordt duizend euro per dag met een maximum van 25 duizend euro per dag voor alle bezetters, oordeelt de rechter. De actievoerders moeten de kosten van het proces betalen. 

Bezetters beraden zich

Of de actievoerders het pand nu daadwerkelijk gaan verlaten is nog niet duidelijk. Om zeven uur vindt er een persconferentie plaats.

Sinds vrijdagochtend 13 februari hield een groep van tientallen studenten het Bungehuis van de UvA bezet. De actievoerders eisten onder andere meer inspraak in belangrijke beslissingen en een gekozen college van bestuur.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.