Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bestuur Erasmus door het stof wegens ‘heksenjacht’

Het bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam biedt toch excuses aan voor het onderzoeken van de e-mailboxen van medewerkers. Het onderzoek was volgens het bestuur achteraf gezien ‘niet de beste actie’.

Dat meldt universiteitsblad Erasmus Magazine zojuist. Het bestuur van de universiteit sprak eerder nog van een ‘legitieme keuze’, maar getuigt nu toch spijt in een brief aan de onderzochte medewerkers en de universiteitsraad.

In oktober liet het bestuur van de Erasmus Universiteit een bureau voor bedrijfsrecherche de e-mails van 22 medewerkers uitkammen. Vermoed werd dat een van de medewerkers had ‘gelekt’ naar NRC Handelsblad over vermeend plagiaat in de toespraken en het proefschrift van Dymph van den Boom.

Storm van kritiek

De bron werd niet gevonden, maar het onderzoek leverde wel een storm van kritiek op. Erasmus Magazine sprak van een heksenjacht en nam uit veiligheidsoverwegingen een nieuw en beveiligd e-mailadres.

De universiteitsraad zegt de verontschuldiging te waarderen en noemt het een “stap in de goede richting om wederzijds vertrouwen binnen de gemeenschap te herstellen”.

Slordig

Van den Boom is voormalig rector van de Universiteit van Amsterdam en werkte als interim-decaan aan een Rotterdamse faculteit. Ze trad af vlak voordat het NRC-artikel verscheen.

In december concludeerde een onafhankelijke integriteitscommissie dat Van den Boom in haar proefschrift en toespraken geen plagiaat had gepleegd. Wel vond de commissie dat ze slordig was geweest in haar bronvermelding.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.