Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

ASVA schiet studenten te hulp bij aanvraag energietoeslag

Studentenvakbond ASVA heeft een actie opgericht om studenten te helpen bij de aanvraag voor de energietoeslag. Wordt die aanvraag afgekeurd, dan vecht ASVA dit namens alle deelnemende studenten aan.

Het gaat om studenten die in Amsterdam, Diemen of Amstelveen wonen. Daaronder vallen ook VU-studenten, zo laat ASVA telefonisch weten. De actie is nodig omdat het kabinet vindt dat studenten de steun lang niet allemaal nodig hebben. 

ASVA geeft op zijn website tips hoe studenten deze aanvraag moeten doen. Zo is het bij sommige gemeentes niet mogelijk om als student een formulier voor energietoeslag in te vullen. Volgens ASVA kun je de aanvraag tóch afronden door pas bij de eindopmerking te noemen dat je student bent. Over de afloop van de aanvraag schrijft de vakbond het volgende: ‘Die zal hoogstwaarschijnlijk worden afgekeurd, maar samen gaan we dat proberen aan te vechten.’ ASVA roept studenten op om mee te doen, want hoe meer aanmeldingen, hoe sterker de bond staat in overleggen met de gemeente. 

Studentenbond SRVU laat weten dat VU-studenten ook bij de SRVU terecht kunnen voor gratis rechtshulp.  

Grote kans van slagen

Volgens juristen heeft het aanspannen van zo’n zaak een grote kans van slagen, zo meldde Nieuwsuur afgelopen zomer. Het uitsluiten van studenten mag juridisch gezien namelijk niet. In augustus won een student een rechtszaak tegen de Gemeente Nijmegen. De rechtbank oordeelde dat hij wel degelijk recht heeft op een energietoeslag en schepte daarmee een precedent voor andere Nijmeegse studenten. Eerder deze maand stapten studenten in vijf gemeentes naar de rechter, gesteund door de Landelijke Studentenvakbond.

Bor van Zeeland, bestuurslid van ASVA, reageerde in Het Parool: ‘Er wordt vaak gezegd dat studenten maar meer moeten gaan lenen, maar dat is natuurlijk geen oplossing. Er is nog vaak een beeld dat studenten hun geld krijgen toegeschoven van pappie en mammie en dat is natuurlijk niet voor iedereen het geval – zeker in een stad als Amsterdam niet. Daarom pleiten wij ervoor dat ook studenten de eenmalige energietoeslag krijgen.’

Studenten die in Amsterdam wonen hebben tot 15 januari om de aanvraag in te dienen. In Amstelveen kan dat tot 1 mei en in Diemen tot 31 mei. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.