Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Angst en intimidatie in Leiden’

Er heerst een cultuur van angst en intimidatie binnen het Leidse instituut Pedagogische Wetenschappen. De werksfeer is al jaren verziekt, blijkt uit een intern rapport dat dagblad De Telegraaf in handen heeft gekregen.

Vooral hoogleraar Marinus van IJzendoorn zou schuldig zijn aan de problemen, meldt De Telegraaf. Van IJzendoorn, winnaar van de prestigieuze Spinozapremie in 2004, zou al twintig jaar een ‘schrikbewind’ voeren.

Volgens het vernietigende rapport wordt het werkklimaat gekenmerkt door “angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid en niet nakomen van afspraken”, aldus De Telegraaf.

Verstoord werkklimaat

“Vreselijk dat mensen met naam en foto in de berichtgeving worden genoemd”, reageert een woordvoerder van de Universiteit Leiden. Maar ze erkent wel dat er sprake is van een “verstoord werkklimaat” bij het instituut.

Er lag al een rapportage van de vertrouwenspersoon over pedagogische wetenschappen, zegt ze. De signalen in die rapportage waren zo ernstig, dat er een interim-directeur is aangesteld om orde op zaken te stellen.

Het verslag van deze directeur, Eric Fischer, is bij De Telegraaf terechtgekomen. Van IJzendoorn zou het verzoek hebben gekregen om niet meer op het instituut te komen. Ook van de andere twee hoogleraren van het instituut zou de universiteit volgens het rapport afscheid moeten nemen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.