Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Amsterdam 1918

Amsterdam moet maar eens opschieten met die diversiteit

Betaalbare studentenwoningen, internationalisering en diversiteit zorgden gisteravond voor verhitte gemoederen tijdens een verkiezingsdebat in Amsterdam. “Het is fokking 2018!”

Acht partijen kruisten donderdagavond de degens bij het lijsttrekkersdebat van dagblad Het Parool en de Universiteit van Amsterdam. En de UvA zou de UvA niet zijn als er niet werd gedemonstreerd.

Een handvol activisten stond voor aanvang van het debat met een spandoek op het balkon en protesteerde tegen de deelname van het “racistische” Forum voor Democratie. De actievoerders riepen leuzen en gooiden flyers in het publiek totdat de beveiliging hen de zaal uit zette. 

Nieuwkomers

Uitgenodigd waren behalve de vijf grootste partijen in de gemeenteraad ook de drie belangrijkste nieuwkomers: DENK, Forum voor Democratie en Bij1. Maar die laatste partij zegde af omdat lijsttrekker Sylvana Simons niet in debat wilde met FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga. De Partij voor de Dieren nam haar plek in.

Allerlei studentenonderwerpen passeerden de revue: betaalbare woningen, internationalisering, Airbnb en diversiteitsquota. Vooral dat laatste thema raakte een gevoelige snaar. Zeker de helft van de studenten bleek het eens te zijn met de stelling dat Amsterdam alleen moet samenwerken met instellingen die quota gebruiken om sneller divers te worden.

Tegen quota

Behalve FvD’er Nanninga was opmerkelijk genoeg ook DENK-lijsttrekker Mourad Taimounti tegen quota. PvdD en GroenLinks zien daar juist wél iets in. “Laten we diversiteit afdwingen. Het is fokking 2018!” aldus Rutger Groen Wassink van GroenLinks.

Sommige studenten waren het volmondig met hem eens. “Ik heb zelf een diverse achtergrond”, zei een jonge vrouw uit het publiek. “Maar ik heb als rechtenstudente geen enkel rolmodel.” Iemand anders vond dat de partijen bij zichzelf te rade moesten gaan vanwege de weinig diverse kieslijsten.

Woningnood

Voor de rest waren de gewoonlijk zo mondige Amsterdamse studenten terughoudend, maar wilden wel weten hoe Amsterdam het tekort aan studentenwoningen gaat oplossen. Vooral de VVD wil woningen bijbouwen, terwijl DENK meer heil ziet in het ombouwen van leegstaand vastgoed.

PvdD’er Johnas van Lammeren wil sociale huurwoningen reserveren voor mensen die een duidelijke binding hebben met Amsterdam, bijvoorbeeld omdat ze hier studeren. Maar welke criteria hij daarvoor wilde hanteren, kon hij niet zeggen.

Stoppen met werven

Zijn buitenlandse studenten net zo welkom in Amsterdam als Nederlanders? Reinier van Dantzig van onderwijspartij D66 wil geen onderscheid maken op basis van afkomst, maar is wel kritisch. Hij maakt zich zorgen over de balans aan de universiteit.

Wethouder Laurens Ivens van de SP vindt dat de UvA in ieder geval moet stoppen met werven in het buitenland: “Wijsheid kent geen grenzen, maar voorzieningen zijn wél beperkt.” Nanninga (FvD) verbaasde zich erover dat een studie als Nederlands recht in het Engels wordt gegeven, maar dat is aan de UvA niet het geval, zo laten de studenten weten.

Peiling

Hebben de lijsttrekkers de studenten over de streep weten te trekken? Dat valt tegen, zo blijkt uit een korte peiling in de zaal. Slechts weinigen weten na het debat wél op wie ze moeten stemmen. Gelukkig is er op 15 maart opnieuw een lijsttrekkersdebat voor Amsterdamse studenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.