Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Alleen overgebleven schuld gaat tellen voor hypotheek

Oud-studenten die een hypotheek afsluiten, hoeven straks alleen hun nog niet afgeloste studieschuld op te geven. Nu wordt er nog gerekend met de gehele schuld die ooit is opgebouwd.

Vlak na afstuderen is de studieschuld op zijn hoogst en in de jaren die volgen starten oud-studenten met aflossen. Tegen de tijd dat jongeren een huis kopen is meestal een deel van de schuld al afgelost. Toch wordt op dit moment de hele, oorspronkelijke schuld meegewogen bij een hypotheekaanvraag.

Overgebleven schuld

Raar, vonden de fracties van D66 en de Christenunie en dat bleek een meerderheid van de Tweede Kamer met hen eens. In een motie is minister Stef Blok van Wonen zojuist opgeroepen om de regels te wijzigen, zodat straks alleen de overgebleven schuld meetelt.

Nog altijd geldt: hoe hoger de studieschuld, hoe lager de hypotheek die de bank wil verstrekken. De wegingsfactor die hypotheekverstrekkers als vuistregel voor de studieschuld hanteren, is op dit moment 0,75 procent van de schuld per maand. Dat wordt in het aflosregime van het nieuwe leenstelsel 0,45 procent.

Geen controle

De studieschuld staat overigens niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie, waar hypotheken, andere leningen en betalingsachterstanden in zijn opgenomen. Banken kunnen naar de studieschuld vragen, maar hebben geen mogelijkheid om te controleren of iemand de waarheid spreekt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.