Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Alcohol schenken en gratis tampons op de campus, graag

De VU moet gratis menstruatieproducten aanbieden in alle toiletten op de campus, ook de herentoiletten, vindt studentenvakbond SRVU. Op een bijeenkomst van verschillende studentenorganisaties werd verder gesproken over seksuele veiligheid, alcohol en een erotisch centrum op de Zuidas.

De VU moet verantwoordelijk worden voor de distributie van gratis menstruatieproducten op de campus. Dat zegt voorzitter Jedidja Kloens van studentenbond SRVU. Sinds 2021 zorgt de SRVU voor gratis maandverband en tampons om ‘menstruatiearmoede’ te bestrijden. In twee kastjes, een in het VU-hoofdgebouw bij het Studentendok en een in de medische faculteit, liggen die daar voor iedereen die er behoefte aan heeft.

De VU betaalt voor die producten, maar de SRVU wil dat ze in elk toilet op de campus te halen zijn en dat de VU dat zelf organiseert. Binnenkort wil de bond iets organiseren om daar aandacht voor te vragen, liet Kloens weten op een openbare bijeenkomst van studenten en studentenorganisaties die georganiseerd was door de universitaire studentenraad (USR).

De gratis menstruatieproducten waren een van de onderwerpen die besproken werden. Andere aanwezigen deden suggesties. Zo opperde iemand om menstruatieproducten in het assortiment op te nemen van de snackautomaten die al overal op de campus staan, maar dan zonder prijs.

Menstruaties uit de taboesfeer

Dat kan voor sommige mensen een drempel zijn, om in het zicht van iedereen een tampon of maandverband uit de automaat te trekken, zei iemand. Anderen vinden dat menstruatie juist uit de taboesfeer moet worden gehaald, en de openbare verkrijgbaarheid van producten kan helpen het gebruik van tampons en dergelijke te normaliseren. Kloens is het daarmee eens, maar wil dat het ook mogelijk blijft om discreet een tampon of maandverband te halen. Zij pleit daarom voor dispensers in alle toiletten en op meer openbare plekken.

Ook de herentoiletten zouden zulke dispensers moeten krijgen, zei iemand, om menstruerende mensen die zich als man identificeren ten dienste te staan.

‘Sommige producten zijn een vorm van green-washing’

Er werd gepleit voor herbruikbare producten als menstruatiecups en menstruatieondergoed, maar volgens Kloens is niet altijd duidelijk welke producten kosjer zijn. “Sommige producten zijn niet veilig en sommige zijn alleen een vorm van green-washing”, zei ze. “We zijn ook bang dat de VU zal gaan voor de goedkoopste optie, in plaats van voor de meest veilige.”

App tegen grensoverschrijdend gedrag

Er werd ook gesproken over seksuele veiligheid op de campus. De USR bleek niet erg te spreken over het beleid van de VU op dat gebied. “Dit is al enkele jaren een issue en we wachten nog steeds op een verandering”, zei USR-lid Vincent Mesrine. Er werd een verhaal verteld over een slachtoffer van seksueel geweld die van een vertrouwenspersoon te horen zou hebben gekregen dat de VU niks kon bieden behalve troost.

Het behandelen van klachten over grensoverschrijdend gedrag verloopt ook bij de verschillende studentenorganisaties niet altijd even goed. Een studievereniging had bijvoorbeeld iemand die getraind was om als vertrouwenspersoon te fungeren, maar die is inmiddels weg en nu hebben anderen haar taak overgenomen. Ook wil de vereniging een onafhankelijk vertrouwenspersoon van buiten aanstellen, omdat misdragingen ook tussen leden onderling kunnen plaatsvinden.

Er is een gelaten houding jegens seksueel geweld

Groot probleem aan de VU is dat studenten simpelweg niet bekend zijn met de procedures rond grensoverschrijdend gedrag. Ook zou er onder sommige internationale studenten een gelaten houding zijn jegens seksueel geweld, alsof dat er nou eenmaal bij hoort. Veel verenigingen verwijzen studenten met klachten door naar het Student Wellbeing Point, dat de weg wél goed weet.

Er werd kort gesproken over een app om grensoverschrijdend gedrag te melden. Amsterdam UMC gebruikt die sinds 2021, maar de app is alleen in het Nederlands verkrijgbaar. Ook maakte iemand de kanttekening dat als je zo’n app op je telefoon hebt, dat volgens haar suggereert dat je ook echt iets zal overkomen.

Alcohol ontmoedigen

De VU heeft een nieuwe gedragscode voor alcohol opgesteld. Voor studieverenigingen op de campus betekent dit onder andere dat ze hun leden actief alternatieven voor alcohol moeten aanbieden. Gratis alcohol mogen ze alleen aanbieden aan hun eigen leden op besloten evenementen. Ook moet elke vereniging minimaal twee personen met een certificaat Sociale Hygiëne hebben. Die moeten daarvoor een test afleggen waarvoor je een dure cursus kunt volgen van 400 euro.

‘Voor veel leden zijn borrels het belangrijkst’

De aanwezige verenigingen leken er niet superhappig op te zijn om alcohol te ontmoedigen of alcoholvrije evenementen te organiseren. “Voor veel leden zijn de borrels het belangrijkst”, zei iemand. “Het wordt van ons verwacht dat we alcohol schenken.” Voor de verkoop van alcohol is een vergunning nodig, en er werd een idee besproken om één vergunning aan te vragen voor alle verenigingen. Bezwaren zijn onder andere dat niet alle verenigingen aan de vereiste criteria voldoen, en dat, als één vereniging zich misdraagt, alle anderen ook hun vergunning kwijt zijn.

Erotisch centrum

Ten slotte blijken studenten niet blij te zijn met een plan van de gemeente Amsterdam om een erotisch centrum op de Zuidas te vestigen. Dat is nog niet zeker, de gemeente denkt ook aan het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

De studenten zijn bang dat het centrum ongure types naar de Zuidas zal trekken en dat studenten die van de VU naar station Zuid lopen, zullen worden lastiggevallen en aangerand. De beoogde locaties voor het centrum liggen alleen meer in de buurt van station RAI. Iemand stelde voor een petitie op te stellen, dat idee wordt nu in overweging genomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.