Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Akkoord: meer geld voor onderwijs en onderzoek

Er komt meer geld beschikbaar voor onderwijs en onderzoek dankzij het akkoord van het kabinet met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP: vijfhonderd miljoen voor onderwijs en honderd miljoen voor onderzoek.

Het onderwijsgeld gaat voor een groot deel naar basisscholen en voortgezet onderwijs. Er komen bijvoorbeeld conciërges en klassenassistenten bij, maar er is ook iets meer geld voor zomerscholen en mbo-schakelklassen.

Heel klein beetje extra naar hoger onderwijs

Een flintertje van de miljoenen zal toch in het hoger onderwijs komen, omdat het totale beschikbare bedrag voor het onderwijs (van basisschool tot universiteit) met 175 miljoen euro per jaar wordt verhoogd. Dit kalenderjaar komt er nog in één keer 650 miljoen beschikbaar.

Onderzoeksgeld naar Horizon 2020

Van het onderzoeksgeld wordt minstens vijftig miljoen gebruikt voor de Nederlandse bijdrage aan Horizon 2020, het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. De rest is “onder meer” bestemd voor de open competitie van NWO: wetenschappers kunnen daar onderzoeksvoorstellen indienen en na allerlei beoordelingsrondes krijgen de besten het geld.

Sneller studeren…

Verder willen de partijen dat jongeren sneller door hun opleiding gaan. In het onderwijs zal “een stevige slag gemaakt worden met snellere en effectievere opleidingen”, aldus het akkoord. Ze zeggen niet wat daarvoor nodig is, maar de minister moet in 2014 een paar goede plannen bij de Tweede Kamer indienen.

Wel merken ze op dat de opleidingskeuze van jongeren beter kan. Als ze geen tijd zouden verspillen aan een verkeerde studiekeuze of zittenblijven, zou het allemaal een stuk sneller kunnen gaan. Dan kan de arbeidsmarkt over meer goed opgeleid personeel beschikken, redeneren de partijen.

…maar geen langstudeerboete

Om studenten sneller te laten studeren was in de vorige regeerperiode de langstudeerboete bedacht: studenten zouden extra collegegeld moeten betalen als ze meer dan een jaar studievertraging opliepen. De ChristenUnie was daar voorstander van en ook de SGP stemde ermee in.

Toch is het niet waarschijnlijk dat de langstudeerboete weer terug zal keren om studenten te prikkelen tot sneller studeren. De maatregel is – onder meer door felle tegenstand van PvdA en D66 – zo omstreden geworden, dat niemand er nog zijn vingers aan durft te branden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.