Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Activist verbrandt studieschulden

Een creatieve manier om van studieschulden af te komen: een Chileense activist heeft naar eigen zeggen 366 miljoen euro aan schuldbrieven verbrand. Een prullenbak met as is alles wat over is.

Bevrijd

In een YouTube-filmpje verklaart activist en kunstenaar Francisco Tapio dat hij honderden Chileense studenten van hun schuld heeft bevrijd. “Dit is mijn daad van liefde voor jullie”, stelt hij. “Het is voorbij, het is gedaan. Jullie moeten geen peso meer afbetalen van jullie studieschuld.” Tijdens protesten op de Universidad del Mar heeft Tapio de papieren gestolen om ze vervolgens in de fik te steken en tentoon te stellen in een cultureel centrum. Daar heeft de politie de as in beslag genomen.

Duurste onderwijs

De actie komt niet uit de lucht vallen. In 2006 barstten de eerste protesten los tegen het dure Chileense onderwijs, en sindsdien zetten studenten hun eisen regelmatig kracht bij. Afgezet tegen het inkomen is studeren nergens ter wereld zo duur en voor goed onderwijs zijn Chilenen aangewezen op privé-universiteiten.

Daar komt bij dat de Universidad del Mar eind dit jaar door de overheid gesloten wordt vanwege financieel wanbeleid. Veel studenten zijn inmiddels overgestapt, maar de leningen die ze bij de universiteit hebben afgesloten moesten ze nog terugbetalen. Nu wordt dat moeilijk: volgens de Chileense krant El Mostrador zal de universiteit honderden studenten individueel voor de rechter moeten dagen.

Spoorloos

Activist Tapias is vooralsnog spoorloos. Volgens de Santiago Times riskeert hij vijf jaar cel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.