Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

Weinig kans op stagevergoeding coassistenten

Deze week voeren studenten geneeskunde actie voor een stagevergoeding tijdens hun coschappen. Ook gaat de Tweede Kamer er dinsdag over debatteren. Maar de kans is klein dat er iets verandert.

De basisbeurs is afgeschaft en dat voelen studenten geneeskunde in hun portemonnee. Hun studie duurt twee jaar langer door de coschappen die ze moeten lopen. In die jaren kunnen ze ook geen bijbaantje nemen om hun studieschuld te beperken.

Daarom willen geneeskundestudenten een stagevergoeding tijdens de coschappen. Ze doen donderdag met allerlei acties een uiterste poging om PvdA-minister Bussemaker te overtuigen van hun leed, maar zij houdt keer op keer de boot af.

Goed salaris

Studenten geneeskunde gaan genoeg verdienen om hun hogere studieschuld af te lossen, heeft ze berekend. Voor hen geldt verder hetzelfde als voor alle andere studenten met een schuld: ze mogen aflossen naar draagkracht en het restant wordt na 35 jaar kwijtgescholden. Bovendien zouden coschappen geen echte stage zijn, waarvoor je een vergoeding zou moeten krijgen, maar een opleidingsplaats.

Dat laatste vindt haar partijgenoot en Tweede Kamerlid Amma Asante een beetje vreemd argument. “Je kunt ingewikkeld doen over de definitie van een stage, maar je maakt gebruik van de ogen, handen en voeten van studenten geneeskunde. Het bevreemdt me dat coassistenten geen stagevergoeding krijgen en ik ben ook wel benieuwd waarom de ziekenhuizen die niet willen betalen. Het lijkt me niet meer dan normaal.”

Niet voor politiek

Maar Asante gaat er zelf niets aan veranderen. “Het is niet aan de politiek om tegen een werkgever te zeggen wat die moet betalen”, vindt ze. “Dat is iets tussen de werkgever en de stagiair zelf.”

Haar coalitiegenoot Pieter Duisenberg van de VVD houdt het nog bondiger. “Wij vinden de uitleg van de minister heel plausibel”, zegt hij. “Ik zou dit ook niet willen afschuiven op werkgevers en werknemers. Ik denk dat de minister heel duidelijk is geweest over het principe.”

Alleen maar meer schuld

De studenten geneeskunde trekken aan de bel omdat ze geen basisbeurs meer krijgen en hun schuld nog hoger wordt dan hij toch al was, zegt actievoerder Christiaan Ponsen namens enkele verenigingen van geneeskundestudenten. “We doen een hartstikke mooie studie waar we blij mee zijn en we investeren er ook veel tijd en veel geld in. De studieschuld van geneeskundestudenten was al anderhalf keer hoger dan die van anderen, nu wordt het alleen maar meer. Dat is een unieke situatie, daar vragen we een tegemoetkoming voor.”

Stagevergoeding

“Artsen gaan vaak een uitstekend salaris verdienen en kunnen hun studieschuld goed terugbetalen”, reageert Kamerlid Paul van Meenen (D66). “Daar zie ik het probleem niet.” Maar hij wil wel graag een stagevergoeding voor coassistenten. “Het is gewoon raar dat alle stagiairs een vergoeding krijgen en coassistenten niet.”

Maar D66 heeft toch zelf het leenstelsel aan een meerderheid geholpen en studenten met hogere schulden opgezadeld? Dat ziet Van Meenen anders: “De basisbeurs was geen stagevergoeding, die staat daar los van. Die vergoeding had er veel eerder mogen zijn, ook toen ze nog een basisbeurs kregen. Geld is geld, dat begrijp ik wel, maar je kunt in je beleid geen uitzondering maken voor één groep studenten, enkel en alleen omdat ze geen stagevergoeding krijgen.”

Schade herstellen

Twee fervente tegenstanders van het leenstelsel, CDA en SP, vinden dat maar een vreemde redenering. Er is toch vaak genoeg gewezen op de problemen voor studenten van meerjarige masters, waaronder de studenten geneeskunde?

Hij zal wel geen meerderheid krijgen, maar SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat toch voorstellen “om de schade van het leenstelsel te herstellen”. Op zijn beurt gaat CDA-Kamerlid Michel Rog het kabinet verzoeken om coassistenten tegemoet te komen, met een beurs of een stagevergoeding, in overleg met de ziekenhuizen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.