De VU heeft de regenboogvlag gehesen, alleen wil de wind niet meewerken
Campus 07 januari 2019

VU-medewerkers ondertekenen homofobe verklaring, VU neemt afstand

‘Op de VU voeren we graag een academisch debat over de meest uiteenlopende onderwerpen. De Nashville-verklaring is geen debat, maar een statement waar we als universiteit die haar diversiteit waardeert verre van blijven.’

Dat tweet de voorzitter van het college van bestuur van de VU, Mirjam van Praag, naar aanleiding van de zogenaamde Nashville-verklaring, die ook door vier VU-medewerkers is ondertekend.

De VU heeft vanmorgen tevens de regenboogvlag gehesen, opdat er geen misverstand bestaat over de positie die deze universiteit inneemt in het lhbt+debat.

De Nashville-verklaring, een door Amerikaanse predikanten opgestelde tekst waarin homoseksualiteit en transgenderisme expliciet als antichristelijk worden veroordeeld, deed het afgelopen weekend veel stof opwaaien. Dat ook vier VU-medewerkers tot de honderden orthodox-christelijke ondertekenaars behoren, werd de VU op Twitter onmiddellijk verweten.

Vrijheid van meningsuiting

“Er leek twijfel over het standpunt van de VU te bestaan”, aldus VU-woordvoerder Wessel Agterhof. “Wonderlijk, want als een aantal VU-medewerkers iets vindt, betekent dat niet dat dit het officiële standpunt van de VU is. De VU heeft helemaal niets met Nashville."

Volgens Agterhof zijn VU-medewerkers vrij om een dergelijke verklaring te ondertekenen. “Er is zoiets als vrijheid van meningsuiting. Wel komt er een gesprek met de medewerkers, vanuit hun faculteit. Dan zal hen ook worden gevraagd waarom ze hun VU-functie erbij hebben gezet.”

Het gaat om vier medewerkers, allen verbonden aan de faculteit Religie en Theologie: docent beliefs & practices Willem van Vlastuin, docent text & traditions Pieter de Vries, emeritus hoogleraar gereformeerd piëtisme Willem Jan op ’t Hof en docent beliefs & practices Maarten Muilwijk. Die laatste heeft zijn VU-functie niet bij zijn ondertekening vermeld.

De lijst met ondertekenaars is inmiddels offline gehaald, maar hier is ze nog in te zien.

Knokkelkoorts

Een andere medewerker van Religie en Theologie, hoogleraar Nieuwe Testament Bert-Jan Lietaert-Peerbolte, heeft als één van de eerste VU-medewerkers ferm afstand genomen van de Nashville-verklaring. ‘Als ik de discussie zie, schaam ik me diep voor de theologen die dit ondertekenen. #bah’, tweet hij.

Decaan Ruard Ganzevoort van de faculteit Religie en Theologie is niet aanspreekbaar omdat hij met knokkelkoorts in bed ligt. Van Praag zit in het vliegtuig naar Amerika en de vier betrokken VU-mensen hebben vooralsnog niet gereageerd op de telefoontjes en mails van Advalvas.

Peter Breedveld
BEELD: VU

{ Lees de 4  reacties }

Door nash losser op 07 januari 2019

Nu nog even afstand nemen van het moslimfascisme en misschien wordt de VU dan weer als volwaardige universiteit gezien.

Door Annette op 08 januari 2019

I ask myself why I should care about this Nashville Confession. This sort of hate is exactly why I left Christianity. Then I remember all the people I love who are LGBT and I need to speak out. I'm probably more aware of this group who met in Nashville and made up these "rules" than even the translators of this confession. In 1987 they came out with the Danvers Confession which relegated woman to the authority of men. Professors at Southern Baptist seminaries were fired if they wouldn't sign the confession. Make no mistake. This is not really a statement of their opinion, but an attempt to force religion into their mold or those who don't comply will be shut out. I spent years trying to reason with people from this movement. There is no reasoning, and therefore dialogue doesn't work. There is a hidden danger though. This movement was behind the election of Trump and all the damage he has done to America. Don't discuss the righteousness or hatefulness of this statement. VU Amsterdam is an institution funded by the government and therefore needs to comply with the Dutch constitution. The only discussion is whether every person has the freedom to do their work without discrimination or retaliation because of who they are. Students have the right to a safe educational environment regardless of their sex gender, religion, age, etc. These are values that are universal and need to be our focus. I don't really care if they want to voice a different opinion. The social contract is historic and well established and we don't need Nashville.

Door John Diligent op 08 januari 2019

Hoewel ik persoonlijk de Nashville verklaring een verwerpelijk document vind, valt het me toch op dat de VU met twee maten lijkt te meten op het gebied van "diversiteit".

"Bij de VU mag je zijn wie je bent, zeggen wat je vindt en houden van wie je houdt." zegt de VU zojuist in het VU-zine. Maar kennelijk gaat dat voor de mening van de heren theologen toch iets minder op. Er wordt hoog opgegeven over vrijheid van meningsuiting, maar toch is het nodig om "een stevig gesprek" aan te gaan met mensen met de verkeerde mening. Waarom volstaat het niet om aan kritische mensen op Twitter eenvoudigweg te melden dat de mening van medewerkers niet gelijk is aan de mening van de VU?

Nogmaals, ik ben vóór LGBT-rechten, maar bovenstaande artikel en de recente VU-zine laten bij mij toch een beetje aan nare nasmaak van hypocrisie achter.

Door Bastiaan Musch op 09 januari 2019

Hoe tolerant kunnen we zijn ten opzichte van intolerantie?