Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

De VU heeft de regenboogvlag gehesen, alleen wil de wind niet meewerken

VU-medewerkers ondertekenen homofobe verklaring, VU neemt afstand

‘Op de VU voeren we graag een academisch debat over de meest uiteenlopende onderwerpen. De Nashville-verklaring is geen debat, maar een statement waar we als universiteit die haar diversiteit waardeert verre van blijven.’

Dat tweet de voorzitter van het college van bestuur van de VU, Mirjam van Praag, naar aanleiding van de zogenaamde Nashville-verklaring, die ook door vier VU-medewerkers is ondertekend.

De VU heeft vanmorgen tevens de regenboogvlag gehesen, opdat er geen misverstand bestaat over de positie die deze universiteit inneemt in het lhbt+debat.

De Nashville-verklaring, een door Amerikaanse predikanten opgestelde tekst waarin homoseksualiteit en transgenderisme expliciet als antichristelijk worden veroordeeld, deed het afgelopen weekend veel stof opwaaien. Dat ook vier VU-medewerkers tot de honderden orthodox-christelijke ondertekenaars behoren, werd de VU op Twitter onmiddellijk verweten.

Vrijheid van meningsuiting

“Er leek twijfel over het standpunt van de VU te bestaan”, aldus VU-woordvoerder Wessel Agterhof. “Wonderlijk, want als een aantal VU-medewerkers iets vindt, betekent dat niet dat dit het officiële standpunt van de VU is. De VU heeft helemaal niets met Nashville.”

Volgens Agterhof zijn VU-medewerkers vrij om een dergelijke verklaring te ondertekenen. “Er is zoiets als vrijheid van meningsuiting. Wel komt er een gesprek met de medewerkers, vanuit hun faculteit. Dan zal hen ook worden gevraagd waarom ze hun VU-functie erbij hebben gezet.”

Het gaat om vier medewerkers, allen verbonden aan de faculteit Religie en Theologie: docent beliefs & practices Willem van Vlastuin, docent text & traditions Pieter de Vries, emeritus hoogleraar gereformeerd piëtisme Willem Jan op ’t Hof en docent beliefs & practices Maarten Muilwijk. Die laatste heeft zijn VU-functie niet bij zijn ondertekening vermeld.

De lijst met ondertekenaars is inmiddels offline gehaald, maar hier is ze nog in te zien.

Knokkelkoorts

Een andere medewerker van Religie en Theologie, hoogleraar Nieuwe Testament Bert-Jan Lietaert-Peerbolte, heeft als één van de eerste VU-medewerkers ferm afstand genomen van de Nashville-verklaring. ‘Als ik de discussie zie, schaam ik me diep voor de theologen die dit ondertekenen. #bah’, tweet hij.

Decaan Ruard Ganzevoort van de faculteit Religie en Theologie is niet aanspreekbaar omdat hij met knokkelkoorts in bed ligt. Van Praag zit in het vliegtuig naar Amerika en de vier betrokken VU-mensen hebben vooralsnog niet gereageerd op de telefoontjes en mails van Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.