VU-hoogleraar pownt Microsoft met superieur besturingssysteem

NIEUWS

Campus  22 september 2014

VU-hoogleraar pownt Microsoft met superieur besturingssysteem

reacties 2

Hoogleraar  informatica Andrew (Andy) Tanenbaum, die binnenkort met emeritaat gaat, heeft vorige week de nieuwste versie van zijn besturingssysteem MINIX gelanceerd, MINIX 3.3.0. MINIX is beter dan Microsoft, waar bijna iedere PC op draait. Het herstelt zichzelf bij een fout en is moeilijk te hacken. Blijft ook gewoon doordraaien tijdens een upgrade.

MINIX 3.3.0, een gratis en ‘open-source’ besturingssysteem, bestaat uit slechts 12.700 regels programmeercode, wat piepklein is vergeleken met de miljoenen regels code in de meest gebruikte besturingssystemen.

Maatschappelijk belang

Veilige besturingssystemen zijn van groot maatschappelijk belang omdat ze nodig zijn om kritische systemen zoals die van ziekenhuizen, kernreactors, banken en vliegvelden te laten draaien.

Het wordt in de computerwereld als een gegeven geacht dat elk systeem fouten bevat, ‘bugs’, waardoor de boel af en toe crasht.

“Tienduizend bugs in een stuk software is niet ongebruikelijk en systemen worden alleen maar groter en dus steeds onbetrouwbaarder”, aldus Tanenbaum. “Thuis heb je misschien twee crashes in een jaar, dan moet je de stekker er even uithalen en er weer indoen, maar een groot softwarebedrijf heeft de hele dag door crashes."

Foutbestendiger

"Google heeft er honderden per dag in zijn databanken. Een nucleaire reactor kan zich echter geen twee crashes per jaar veroorloven. Toch is dat de norm, vandaag de dag. Microsoft is erg, maar het alternatieve opensourcesysteem Linux is niet veel beter. MINIX 3 is veel foutbestendiger.”

In het komende nummer van Advalvas een uitgebreid interview met de markante hoogleraar.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Valckx
hits 1430

{ Lees de 2 reacties }

Zeggen dat een besturingssysteem superieur is omdat het foutbestendiger is, is als zeggen dat een krukje superieur is aan een ladder omdat je er minder snel vanaf valt. Of dat kladblok superieur is aan Word omdat het minder foutmeldingen geeft. Het hangt volledig af van welke slechte journalistieke maatstaf je aanhoudt. Dat in dit geval voor het gemak alle andere aspecten vergeten worden maakt dit een vreselijk artikel.

De Torvalds-Tanenbaum flamewar ligt alweer meer dan 20 jaar achter ons: Linux is wereldwijd populairder dan ooit, en buiten Tanenbaum's kliekje gebruikt geen hond Minix. Maar natuuuuurlijk is Minix veel en veel beter, het is alleen jammer dat we hier niet in de VS zijn, waar de man met de grootste mond en de diepste zakken altijd gelijk heeft...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties