Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Marina de Regt vertelt in een documentaire uit 2017 over de arbeidsomstandigheden van vrouwen in Jemen
Buitenland 11 juni 2019

Verhalen verzamelen in een land waar je zelf niet naartoe kunt

Werken in Jemen

Antropoloog Marina de Regt en activist Rana Noman kunnen allebei niet meer werken in het land waar ze van houden: hun geliefde Jemen is verscheurd door oorlog. Toch proberen ze vanuit Nederland hun werk voort te zetten.

Voor De Regt was Jemen haar tweede thuisland geworden, voor Noman is Jemen het land waar ze is geboren en opgegroeid en waar een deel van haar familie nog altijd woont. Vanuit Nederland proberen ze nu te doen wat ze kunnen om het land te helpen, aan vrede te werken en de mensen daar het gevoel te geven dat ze niet door iedereen vergeten zijn.

Voor De Regt is er  met de oorlog zoveel meer weggevallen dan alleen haar onderzoek. “Ik heb me een poos juist niet met Jemen willen bezighouden”, vertelt ze. “Het deprimeerde me te veel.”

Gek geworden

Noman kwam stomtoevallig in Nederland terecht: ze had een tussenstop op Schiphol op de dag dat Saudi Arabië begon met het bombarderen van Jemen.  Ze was onderweg naar Egypte, het land waar ze al een aantal jaren woonde omdat het in Jemen steeds gevaarlijker werd: “Ik kreeg een telefoontje van mijn neef: dat het oorlog was. Ja, dacht ik, what else is new? Maar nu echt, zei hij. Je komt ook Egypte niet in. Zie je iemand in een uniform? Je moet asiel aanvragen. Ik dacht dat hij gek was geworden.”

Noman en De Regt zijn bezig met het opzetten van een netwerk waarin vrouwen van verschillende bevolkingsgroepen met elkaar praten. We moeten vertrouwen creëren tussen vrouwen, vindt Noman: “Daarom willen we graag dat ze elkaars verhalen leren kennen.” Het project dat Noman en De Regt samen doen draait om storytelling: vrouwen die elkaar gaan interviewen en naar elkaars levensverhalen luisteren. Het achterliggende idee is tweeledig: naast het opbouwen van zo’n vrouwennetwerk wil De Regt op deze manier ook onderzoeksgegevens verzamelen uit het land waar ze zelf al zo lang niet naartoe kan.

Veel wantrouwen

De Regt: “Maar we moeten het heel voorzichtig opbouwen. Er is veel wantrouwen. Dat moeten we stapje voor stapje zien te doorbreken.” De vrouwen die verhalen verzamelen krijgen daar een klein bedrag voor. “Zo kunnen we ze misschien een klein beetje helpen vanaf hier”, hoopt ze.

Het hele verhaal over het werk van Noman en De Regt in Jemen lees je in de nieuwe Advalvas.

 

Welmoed Visser
BEELD: Arda Nederveen

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.