Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Personeel 26 maart 2021

Vakbonden willen een standaard thuiswerkvergoeding

De thuiswerkvergoedingen voor personeel van hogescholen en universiteiten verschillen momenteel flink. De vakbonden willen een standaardvergoeding in de cao van twee euro per werkdag, exclusief de kosten voor de thuiswerkplek.

Uit een recente rondgang van onderwijsbond AOb blijkt dat de ene hogeschool zijn thuiswerkende personeel momenteel een netto toeslag van 25 euro per maand geeft voor internetkosten, terwijl de andere het dubbele vergoedt. Maar er is ook een hogeschool waar het personeel helemaal niets extra’s krijgt.

Vorig jaar keerden veel hogescholen een eenmalige vergoeding uit, maar ook die varieerde sterk: van 100 tot 200 euro. SaxNow, de nieuwssite van hogeschool Saxion, deed al eerder vergelijkend onderzoek.

Twee euro

“Het gaat om substantieel geld”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep op de nieuwssite van de vakbond. Pogingen om de vergoeding vast te leggen in een cao-afspraak strandden tot nog toe.

Alle hbo-medewerkers zouden volgens hem een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag moeten krijgen. Dat komt overeen met het bedrag dat het Nibud adviseert, exclusief ict-, telefoon- en reiskosten.

Universiteiten

Bij de universiteiten hangt het er ook maar net vanaf waar je werkt, weet bestuurder Jan Boersma van FNV Onderwijs en Onderzoek. Daar krijgt iedereen weliswaar een vergoeding van minstens 25 euro voor internetkosten, ongeacht het aantal werkdagen. Maar er zijn ook universiteiten die 30 of 40 euro betalen, naast (soms) een eenmalige vergoeding die eveneens varieert. De VU houdt het zelf bij 25 euro internetvergoeding per maand, lichtte HRM-directeur Renée-Andrée Koornstra vorige maand toe in Ad Valvas. 

Boersma voorziet dat het wetenschappelijk personeel ook na de crisis vaker thuis zal werken. Dat is een reden temeer om een afspraak in de cao op te nemen. Inzet is, net als in het hbo, een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag. “Die vergoeding komt boven op de reiskosten die gemaakt worden en de kosten voor computers, telefoon en goed internet. Verder willen we vastleggen dat de werkgever dezelfde arbo-verantwoordelijkheid voor de thuisplek heeft.”

HOP/HC
BEELD: Flickr

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.