Universiteiten willen nieuwkomers inburgeren

NIEUWS

Campus  27 maart 2017

Universiteiten willen nieuwkomers inburgeren

reacties 1

Hogescholen en universiteiten willen nieuwkomers helpen bij hun inburgering met op maat gesneden onderwijs. Het komende kabinet moet daartoe meer ruimte geven, staat in een pamflet.

De resultaten van het huidige inburgeringsbeleid zijn “verontrustend”, staat in een pamflet waar zo ongeveer het hele onderwijs zijn handtekening onder heeft gezet. Mbo-instellingen, hogescholen, universiteiten en particuliere onderwijsinstellingen staan erbij, maar ook de stichting voor vluchtelingstudenten UAF en de Nederlandse gemeenten.

Kern van de zaak: geef gemeenten de regie bij de inburgering van nieuwkomers. Zij kunnen dan met onderwijsinstellingen afspraken maken en zorgen dat de onder meer vluchtelingen zo snel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.

Universiteiten en hogescholen zouden graag schakelprogramma’s maken om nieuwkomers op hun eigen niveau te laten studeren. “Onderwijsinstellingen moeten meer ruimte krijgen om publieke middelen in te zetten voor schakeltrajecten zodat vluchtelingen in het reguliere onderwijs kunnen instromen”, aldus het pamflet.

Hoogst haalbare niveau

Op dit moment is de nieuwkomer zelf verantwoordelijk voor zijn inburgering en dat werkt niet goed, concludeerde de Algemene Rekenkamer onlangs. De inburgeraars weten niet welke cursussen ze moeten kiezen en de kwaliteit van die cursussen wordt ook niet getoetst.

De Rekenkamer zag ook problemen met ‘duale trajecten’, waarin vluchtelingen hun inburgeringscursus combineren met werken of studeren. De belemmeringen zouden moeten worden weggenomen. “Het huidige beleid stimuleert inburgeraars onvoldoende om op het hoogst haalbare niveau examen te doen. Dit verkleint mogelijk de kans op participatie.”

Dat zijn de ondertekenaars van het pamflet van harte met de Rekenkamer eens. Ze hopen dat de komende regering snel tot actie overgaat.

HOP/BB
hits 2437

{ Lees de 1 reactie }

En wie gaat dit betalen? De universiteiten komen al genoeg geld tekort. Het lijkt me beter het onderwijs eerst op orde te brengen voordat ze hier aan gaan beginnen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties