Studenten en docenten van protestbeweging University Rebellion hebben bij twaalf universiteiten aandacht gevraagd voor klimaatverandering. Doe iets, is hun boodschap.
De nieuwe beweging is gelieerd aan Extinction Rebellion, die actievoert tegen klimaatverandering. De universiteiten zouden daar ook meer tegen moeten doen, staat in een manifest.
Verbreek de banden met de fossiele industrie, is een van de eisen. De universiteiten zouden bovendien druk moeten uitoefenen op pensioenfonds ABP om niet langer in oliebedrijven te investeren. In 2025 zouden ze zelf klimaatneutraal moeten zijn.
Noodsituatie
Verder moeten de universiteiten in het onderwijs meer aandacht besteden aan duurzaamheid en klimaatverandering, menen de deelnemers. Ook moeten ze het algemene publiek uitleggen dat er sprake is van een noodsituatie.
De slogan is decarbonize, decolonize, democratize. Volgens de actievoerders is de klimaatcrisis geworteld in ‘racisme, seksisme, trans- en xenophobie en vele andere vormen van discriminatie die voortkomen uit een geschiedenis van uitbuiting’: vandaar dat ‘dekolonisatie’ het klimaat vooruit zou helpen.
Klimaatassembly
Democratisering van de universiteiten zou onder meer het wijzigen van de klimaatkoers mogelijk moeten maken. De actievoerders denken aan een assembly van studenten en medewerkers die door het lot worden aangewezen in plaats van verkozen.
Er zijn meer initiatieven om universiteiten te bewegen tot klimaatvriendelijk beleid. Zo is er een jaarlijkse prijs voor de meest duurzame hogeronderwijsinstelling: de SustainaBul van de Studenten voor Morgen. In het kielzog van de scholierenstakingen vorig jaar doken er groepjes op als Scientists4future. En onlangs nog bekritiseerde de Jonge Akademie het vele vliegen van wetenschappers naar congressen over de hele wereld.