Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Per studiepunt betalen kost 5 euro extra

Je eigen studietempo kiezen en alleen betalen voor de vakken die je echt volgt? Twee universiteiten en een hogeschool gaan ermee experimenteren. Ze rekenen per studiepunt vijf euro administratiekosten.

Tot 1 maart konden onderwijsinstellingen zich aanmelden voor het experiment. De belangstelling bleek niet overweldigend, maar de proef kan wel van start dankzij Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht.

Ertussenuit

Het idee is dat studenten geen collegegeld voor een heel jaar betalen, maar alleen voor het onderwijs dat ze daadwerkelijk volgen. Zo kunnen ze er gerust een paar maanden tussenuit gaan voor een bijbaan of bestuursfunctie.

Ze zijn wel duurder uit dan studenten die het normale tijdpad volgen. Per studiepunt betalen ze 38,45 euro, oftewel 2.307 euro voor een jaar van zestig studiepunten. Dat is driehonderd euro meer dan het gewone collegegeld. Daarvan kunnen de instellingen hun extra administratiekosten betalen.

Tegoedbonnen

Vooral de VVD verwacht veel van flexstuderen. Die partij zou nog altijd graag een systeem van ‘leerrechten’ invoeren in het hele hoger onderwijs: een soort tegoedbonnen waarmee studenten zelf kunnen bepalen wanneer ze studeren en waar ze hun onderwijs volgen.

Premier Mark Rutte deed als staatssecretaris van hoger onderwijs zijn best om dit systeem van leerrechten te introduceren en het was hem bijna gelukt. Een volgend kabinet met de PvdA gooide de plannen in 2007 echter in de prullenmand.

Kritiek verstomt

Nu hebben VVD en PvdA het experiment met flexstuderen samen geopperd, met steun van studentenorganisaties ISO en LSVb. De oppositie had aanvankelijk felle kritiek, maar het CDA ziet er nu wel iets in. Het systeem kan bijvoorbeeld voor gehandicapte studenten uitkomst bieden, denkt de partij.

Het ministerie moet de aanvragen van de drie onderwijsinstellingen overigens nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting binnen zes weken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.