Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

camera
Studenten 28 april 2020 reacties 2

Studenten verzetten zich tegen webcam bij tentamen

Je webcam aan terwijl je een tentamen maakt? Liever niet, zeggen politieke jongeren en studenten. Ze hebben grote bezwaren tegen ‘online proctoring’ en eisen een alternatief.

Elf organisaties maken zich zorgen over het digitale surveilleren als studenten online hun toetsen maken. Ze roepen het mbo en hoger onderwijs op om zoveel mogelijk te stoppen met zulke zogenoemde ‘online proctoring’.

Met online proctoring worden studenten via een webcam in hun kamer gefilmd en kunnen hun toetsaanslagen en ander gedrag worden gevolgd. Tevoren moeten ze de onderwijsinstelling toegang geven tot hun software en hardware.

Vertraging of privacyschending

De elf organisaties waarderen dat er “onwijs veel” werk wordt verzet om het onderwijs ondanks de coronacrisis zo goed mogelijk online te verzorgen en studievertraging te voorkomen, schrijven ze. Maar de overstap naar online toetsen moet wel zorgvuldig gebeuren.

Vaak worden studenten voor de keuze gesteld tussen studievertraging of privacyschending: als zij geen inbreuk op hun privacy toestaan en online proctoring accepteren, dan kunnen zij voorlopig geen tentamen doen en lopen ze studievertraging op.

Alternatieven

Opleidingen zouden eerst alternatieven moeten overwegen zoals openboektentamens, vervangende opdrachten en essays, vinden de jongeren. En als het echt niet anders kan, moet de instelling met studenten overleggen over online proctoring en bijvoorbeeld duidelijk maken wat er precies met hun gegevens gebeurt.

Voor studenten die niet willen (of kunnen) deelnemen aan een toets met online proctoring moet er altijd een alternatief zijn, stellen de jongerenorganisaties. Bijvoorbeeld een kleinschalige fysieke toets waarbij de hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Grote impact

Vandaag publiceerde ict-onderwijsstichting SURF een nieuwe white paper over online proctoring. De privacyimpact is inderdaad “zeer groot”, staat daarin. Opleidingen moeten daarom zorgvuldige afwegingen maken of het tentamen zwaarder weegt dan de privacy.

Bovendien moeten opleidingen, net als bij gewone tentamens, oppassen dat studenten niet frauderen. Om dat te voorkomen, moet iedere student een uniek tentamen krijgen, met eigen vragen en eigen casussen. Soms is er misschien een tweede camera vereist, naast de webcam op de laptop. Nog een probleem: als de lockdown nog lang duurt, komt er misschien fraudesoftware om surveillanten bij online proctoring te misleiden.

De elf jongerenorganisaties hebben hun bezwaren in een brief opgesomd en aan de onderwijsinstellingen verstuurd. Hij is ondertekend door de politieke jongerenorganisaties van GroenLinks, D66, VVD, PvdA, Denk, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SP, en door studentenorganisaties ISO, LSVb en JOB.

HOP/HC
BEELD: Bartosz Kwitkowski (Unsplash)

{ Lees de 2 reacties}

Door Student op 29 april 2020

Op canvas staat dat je bezwaar mag maken tegen online proctoring dus dat heb ik in verschillende emails gedaan, krijg ik steeds de reactie dat het 'bijna hetzelfde is omdat je bij een normaal tentamen ook bekeken wordt' ('stel je niet zo aan', basically) en dat er helaas voor mij geen alternatief is. Hoe ontzettend naief. Zeker machtsmisbruik namens de VU.

Door Giovanni van Raam op 30 april 2020

De minister: 'studenten moeten niet te moeilijk doen over online surveillance tijdens tentamens (proctoring). Natuurlijk moet alle privacywetgeving worden nageleefd en mogen de data niet verkocht worden. Maar als het allemaal volgens de regels verloopt, mogen ze eigenlijk niet weigeren.

Zoals Mark Rutte in het diepst van zijn vezels voelde dat de dividendtaks moest worden afgeschaft, een aantal jaren geleden, voel ik in het diepst van mijn vezels de onrecht dat studenten wordt aangedaan, dat studenten keihard in de steek gelaten worden.

Ongenoegen geuit bij de poortwachter privacy van de VU, afhankelijkheidsrelatie tussen VU en de student, weegt deze dan niet zwaarder dan het gerechtvaardigd belang? Doorverwijzing naar SURF. Waar de VU nota bene lid van is. Werd gewezen op de onafhankelijke positie van de examencommissies, waar grotendeels dezelfde docenten inzitten waar je college van krijgt. Wellicht een iets andere belangenpositie dan studenten in deze situatie? Universiteiten en het OCW, VSNU, spelen allemaal onder één dak. Ze willen dit en gaan door tot ze het of hebben afgedwongen.

Wordt je geleerd een deugdelijke houding aan te nemen, amahoela. De universiteit die privacy van studenten het meest serieus neemt, heeft een nieuwe potentiële masterstudent erbij!

Privacy is niet absoluut en dat komt ze goed uit! Tijd dat studenten over heel Nederland hun ongenoegen uiten en hun krachten bundelen. Mijn vertrouwen is geschaad, ik zal nooit en te nimmer deel nemen aan iets zo ondoordacht zoals proctoring zonder dat ik daar een keuze in heb. Rechten zijn er juist in tijden van corona, om op terug te vallen of voor te strijden. Privacy eenmaal weggeven krijg je nooit meer terug. Een precedent voor de toekomst en dat is precies waar neo-liberalen op zitten te wachten. Knikkers boven zielen en genot boven vreugde.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.