Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 06 juli 2016

Slachtoffers krijgen niet genoeg bescherming

Je zou maar slachtoffer zijn van een misdrijf en in de rechtbank je belager tegen het lijf lopen. Het klinkt logisch dat een rechtbank z’n best doet om dat te voorkomen, maar in de praktijk valt dat nogal tegen, ontdekten onderzoekers van de VU en het Nederlands Studiecentrum Criminologie en Rechtshandhaving.

Samen in de rij

Slachtoffers krijgen vaak niet de bescherming die ze willen, stellen de onderzoekers in een artikel in het juridisch vaktijdschrift Trema. Soms moeten ze voor de zitting begint lang in een wachtkamer zitten waar ook de verdachte zit te wachten. Of slachtoffer en verdachte staan naast elkaar in de rij voor de beveiliging voordat ze het gebouw ingaan.

Tijdens de zitting wordt de naam van het slachtoffer en soms zelfs het adres hardop voorgelezen, terwijl de verdachte, maar ook publiek en pers erbij zijn. Ook krijgen slachtoffers niet altijd te horen of de verdachte vastzit of vrij rondloopt. Fijn is anders.

Meer bescherming

Er zijn wel regelingen om de privacy van het slachtoffer meer te beschermen, maar vaak is er niemand die hun dat vertelt. Zo hebben rechtbanken nogal eens aparte wachtruimtes voor slachtoffers en kun je gewoon vragen of ze je naam en adres niet willen noemen.

De onderzoekers pleiten ervoor dat slachtoffers beter geïnformeerd worden.

Marieke Kolkman

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.