Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studenten 20 oktober 2022

Rutte voelt niks voor renteplafond voor studenten

Minister-president Rutte vindt het alleszins redelijk dat studenten straks weer een “beperkte rente” over hun studieschuld gaan betalen. Voor een renteplafond voelt hij voorlopig niets.

De PvdA en de Partij voor de Dieren maken zich zorgen over de stijgende rente op studieschulden, bleek tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Vanaf januari gaat die rente voor nieuwe studenten en afgestudeerden 0,46 of 1,78 procent bedragen, “maar met de huidige inflatie en wat er internationaal gebeurt kan dat zomaar 10 procent worden”, zei PvdA-senator Mei Li Vos tegen premier Rutte. Is de regering dan bereid om die rente te maximeren?

Als de rente onredelijk hoog wordt, “zullen we daar opnieuw met elkaar over moeten spreken”, antwoordde Rutte. “Maar ook hier geldt weer: als je dit verandert, kost dat allemaal weer geld.”

Heel links

Ziet de premier nog mogelijkheden om de studenten die geen basisbeurs ontvingen verder tegemoet te komen, vroeg PvdD-senator Niko Koffeman. “Nee, absoluut niet”, luidde Ruttes stellige antwoord. “Dat hele sociaal leenstelsel vond ik, vanuit mijn persoonlijk perspectief, prima”, vervolgde hij. “Je lost niks af als je in de bijstand komt. Het wordt na zoveel jaar kwijtgescholden. Ga je goed verdienen, dan ga je inkomensafhankelijk afbetalen. Het is eigenlijk heel links, hè. Dus ik heb nooit zo begrepen wat het bezwaar was tegen het sociaal leenstelsel. Ik vond het altijd heel sociaal.”

HOP/HC
BEELD: Jeroen Komen (Wikimedia Commons)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.