Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 08 juni 2023 reacties 4

‘Reorganisatie theologische faculteit leidde tot tweespalt en angstcultuur’

In een evaluatierapport worden harde noten gekraakt ten aanzien van de reorganisatie van de faculteit Religie en Theologie. ‘Er ontstond een cultuur van dog eats dog.’

De reorganisatie van de faculteit Religie en Theologie, alweer vier jaar geleden, was slecht onderbouwd, niet transparant en funest voor het vertrouwen in het faculteitsbestuur. Ze heeft tweespalt en een angstcultuur op de werkvloer veroorzaakt en was ontwrichtend voor een aantal van de werknemers die als gevolg van de reorganisatie werden ontslagen.

Dat concludeert de commissie die de reorganisatie in opdracht van de faculteit heeft geëvalueerd in haar eindrapportage. De commissie, onder voorzitterschap van organisatiedeskundige Christine Moser en verder met theologen August den Hollander en Eddy van der Borght (alle drie verbonden aan de VU), sprak met (voormalige) medewerkers en bestuurders en vertegenwoordigers van de medezeggenschap en bestudeerde allerlei relevante documentatie.

‘Verwerpelijk’

De reorganisatie stuitte op veel verzet en leidde tot een conflict tussen het college van bestuur en de ondernemingsraad, die in 2019 naar de Ondernemingskamer stapte - een rechterlijk orgaan. Die stelde de OR in het ongelijk, maar, schrijft de commissie, de Ondernemingskamer heeft alleen naar de formele kant gekeken, terwijl de morele kant voor veel betrokkenen veel ingrijpender is.

De commissie veroordeelt het faculteitsbestuur in harde en vaak ook emotionele bewoordingen. Zo noemt ze het ‘verwerpelijk’ dat het bestuur zonder overleg vergaderingen met de medezeggenschap opnam en stelt ze dat het bestuur ‘telkens weer de grenzen van de regels opzocht’. Ook schrijft de commissie dat het ‘natuurlijk bitter is om te zien dat een reorganisatie, die zo ingrijpende gevolgen heeft voor veel mensen, beïnvloed wordt door een machtsstrijd’ (tussen bestuur en medezeggenschap, red.). De commissie wijst rechtstreeks naar de decaan, Ruard Ganzevoort, die binnenkort begint als rector van het International Institute of Social Studies in Den Haag. ‘Met name de manier waarop de decaan invulling gaf aan zijn rol als bestuurder werd vaak genoemd als reden voor de vertrouwensbreuk’, staat in het rapport.

Dog eats dog

De reorganisatie ging gepaard met acht gedwongen ontslagen. Formeel omdat de ontslagen medewerkers niet bij het nieuwe profiel van de faculteit pasten, maar sommige van hen verdenken het bestuur hen te hebben ontslagen omdat ze niet genoeg geld binnenbrachten of slecht functioneerden. De werkdruk nam toe en er ontstond een cultuur van ‘dog eats dog’, ‘waarbij iedereen moet bewijzen dat ze beter zijn oftewel waardig om op de faculteit te werken’. Van alternatieve voorstellen door onder andere de medezeggenschap wilde het bestuur niets weten en kritiek en vragen werden door het bestuur ‘omzeild’.

De commissie schrijft niet te kunnen vaststellen of de reorganisatie een positieve invloed heeft gehad op de financiële situatie van de indertijd kwakkelende faculteit. Die staat er financieel nu beter voor, maar behalve de reorganisatie zijn er tal van andere factoren geweest die daar invloed op hebben gehad, stelt de commissie.

 

Zwarte Bladzijde

Voor de huidige voorzitter van de onderdeelcommissie (ODC), het facultaire medezeggenschapsorgaan, Willem van Peursen, voelt het rapport als een ‘rehabilitatie’, schrijft hij in een reactie op persoonlijke titel. Van Peursen was indertijd vicevoorzitter van de onderdeelcommissie en kreeg achteraf vaak te horen dat de Ondernemingskamer de medezeggenschap in het ongelijk heeft gesteld. ‘Het rapport brengt een aantal dingen haarfijn naar voren: de onduidelijke basis voor de reorganisatie, zeer kritische kanttekeningen over de gevolgde procedures en ernstige twijfels of de reorganisatie ook maar een van haar doelstellingen bereikt heeft’, aldus Van Peursen.

Toch is er volgens hem geen reden voor euforie. ‘In het jaar van de reorganisatie had de ODC regelmatig contact met collega’s die met ontslag bedreigd werden. Het leek alsof ze vaak niet gehoord werden en de facultaire gemeenschap zich maar weinig om hen bekommerde. De evaluatiecommissie verdient veel respect omdat zij, om met het Bijbelboek Spreuken te spreken, hun mond hebben opengedaan voor hen die geen stem hebben, zodat zij middels dit rapport alsnog gehoord kunnen worden. Dit herinnert ons eraan dat de reorganisatie een zwarte bladzijde is in de geschiedenis van de faculteit, die geen winnaars heeft opgeleverd.’

Decaan Ruard Ganzevoort wil pas iets over het rapport zeggen als hij met de staf heeft gesproken, dinsdag 13 juni.

Peter Breedveld
BEELD: Alessandro Bellone via Unsplash

{ Lees de 4 reacties}

Door Ongeloofelijk op 08 juni 2023
Zoals er was niet altijd een machtsstrijd op dit faculteit. Ze hebben de reputatie als een slangenkuil. En ja, twee Chrijstelijke mannen die heeft tegen andere mensen gewerk hun weg te pesten gekozen voor dit commissie. Een ODC dat wil alleen Christlijke mensen op de faculteit zien. Ze allemaal hebben niet de moral compass een beslissing over het gedrag van andere mensen te maken. Bah. Beter geen faculteit te hebben dan een faculteit dat gaat van een probleem tot de volgende.
Door Sjors van de Veen op 09 juni 2023
Dapper zeg meneer spelfout, lekker anoniem en ongenuanceerd
Door Sjors van de Veen op 09 juni 2023
Wat een eenzijdig verhaal! Het zeer gebrekkige evaluatierapport heb ik gelezen en als partner van een van de docenten kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat de kinnesinne van een kant van de interne machtsstrijd zwaar de boventoon voert in dit artikel. Het bestuur heeft allesbehalve een angstcultuur gecreëerd maar wel harde keuzes gemaakt vier jaar terug en daarmee de faculteit weer op niveau gebracht, zowel financieel als kwalitatief en daar is ook iemand als de genoemde Ganzevoort verantwoordelijk voor die overigens bekend staat om zijn benaderbaarheid en openheid op de faculteit. Dit toch even als nuance.
Door Dante Foglio op 10 juni 2023
Het had dit platform gesierd als men een aantal dagen had gewacht en onze decaan de tijd had gegeven te reageren in plaats van hijgerig snel te publiceren en in de quotes maar 1 kant van dit complexe verhaal te belichten. Zeer eens met Sjors van hierboven. Dit zogenaamde onafhankelijke medium laat zich maar al te gemakkelijk voor het karretje spannen van een smaldeel van de faculteit. En dat evaluatierapport is het lezen inderdaad niet waard, het is een verzameling van eenzijdige weergaven, beperkte voeling met wat er daadwerkelijk gebeurde. Net als in dit artikel is het rapport een ongebalanceerde weergave van hoe het destijds op mijn oude faculteit ging. Dhr Ganzevoort is allesbehalve lichtzinnig geweest in zijn beslissing maar heeft het toch maar gedaan en is daarna niet voor niets in het gelijk gesteld. Dit rapportje lijkt dus vooral een oude koe uit de sloot gevist, waar de tegenovergestelde koe is vergeten. Een uitgebreide tegenreactie zou het minste zijn wat dit blogje te doen staan, als het tenminste enige journalistieke pretenties bezit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.