Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

Rente studieschuld afschaffen kost 9 miljard

Het voorstel van D66 en SP om de rente op de studieschuld van ‘pechstudenten’ op nul procent te zetten kost 9 miljard euro, schat demissionair minister Dijkgraaf. De maatregel zou op zijn vroegst op 1 januari 2026 kunnen ingaan.

Dijkgraaf (D66) begrijpt de zorgen van studenten en oud-studenten heel goed, zei hij dinsdag tijdens in de Tweede Kamer. Maar hij wees erop dat met name het voorstel van D66 en SP “grote financiële, uitvoeringstechnische en beleidsmatige gevolgen” heeft.

Geen dekking

Hij schat de kosten op zo’n 9 miljard euro en daar moet wel financiële dekking voor zijn. Het zou ook betekenen dat er een nieuw terugbetaalregime voor de leenstelselstudenten ontstaat. Daar moet DUO zijn systemen voor aanpassen en dat zou op zijn vroegst op 1 januari 2026 kunnen lukken.

GroenLinks stelde voor om de rente op studieschulden in elk geval komend jaar te bevriezen op het rentetarief van 2023, namelijk 0,46 procent. Maar ook die motie ontraadde de minister. Hij ziet er geen ruimte voor op de OCW-begroting en bovendien moet de wet dan voor het eind van dit jaar gewijzigd worden. Dat lijkt hem geen realistisch scenario.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.