Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Medezeggenschap 20 januari 2022 reacties 3

Ondernemingsraad staat op omvallen door steeds hogere werkdruk

De ondernemingsraad komt om in het werk en dat dreigt zijn tol te eisen. Twee OR-leden zitten ziek thuis en meer collega-raadsleden dreigen “om te vallen”, zoals iemand het gisteren formuleerde in een vergadering van de OR.

Met het vertrek van een derde OR-lid, die een baan bij de Hogeschool van Amsterdam heeft geaccepteerd, is de ondernemingsraad inmiddels zwaar onderbezet. Omdat het bij de twee zieken om wetenschappelijk personeel gaat, raakt de verhouding tussen wetenschappelijk en ondersteunend personeel weer zoek.

OR-voorzitter Henk Olijhoek vreest bovendien dat bij de volgende OR-verkiezingen, weliswaar pas over anderhalf jaar, te weinig beschikbare kandidaten zullen zijn.

De OR heeft dit probleem al aangekaart bij het college van bestuur, maar dat opperde volgens Olijhoek dat de raad bepaalde zaken dan maar niet moet behandelen en het bestuur meer moet vertrouwen. Die suggestie gaat de ondernemingsraad in elk geval niet overnemen. “We gaan niet zeggen dat er bepaalde belangrijke dingen maar niet gaan doen omdat we er geen tijd voor hebben”, aldus Olijhoek.

Meer tijd en betere beloning

OR-medewerkers krijgen acht uur per week voor hun werk in de medezeggenschap. Ze krijgen echter steeds meer te doen én moeten hun werk vanwege de coronamaatregelen in lastige omstandigheden doen. “De werkdruk wordt er zo niet minder op”, aldus een raadslid, “en de kans op uitval wordt steeds groter.”

De OR zint nu op een brandbrief aan het college van bestuur, waarin de raad onder meer vraagt om meer tijd en een betere financiële compensatie.

 

Peter Breedveld
BEELD: Kristopher Roller_unsplash

{ Lees de 3 reacties}

Door WenN op 21 januari 2022
Als je als OR bijdraagt aan de werkdruk van jezelf en andere medewerkers aan de VU door de organisatie steeds te willen opzadelen met vragen om nog meer uitleg en aanvulling en vervolgens niet wilt inzien dat je zelf oorzaak van de werkdruk bent, dan is dat ronduit triest. Ook een merkwaardige invulling van je taak om op te komen voor de belangen van medewerkers.
Door Tja op 24 januari 2022
Wat WenN zegt
Door B op 24 januari 2022
wat een dom commentaar. Zijn jullie ook tegen de oppositie, zodat de regerende partijen het was rustiger hebben?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.