De Universiteit van Amsterdam is een onderzoek gestart naar een docent Frans na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Hoewel er al in 2017 een officiële klacht tegen de man werd ingediend, mocht hij blijven lesgeven, schrijft NRC.
Er is veel aandacht voor sociale (on)veiligheid in het hoger onderwijs. Soms durven slachtoffers geen formele klacht in te dienen, uit angst dat het hun studie of loopbaan schaadt. Dan kunnen we ook niet ingrijpen, reageren instellingen dan.
Maar klopt dat verweer wel? Die vraag stelt NRC op basis van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de kleine opleiding Franse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Op schoot
De krant sprak met een student van de opleiding, die begin 2017 op bezoek ging bij een oudere docent met wie ze een goede band had. De man zat overspannen en depressief thuis, en de student wilde hem een hart onder de riem steken. Hij zou haar die middag onder meer verschillende keren hebben aangeraakt en haar ook op schoot hebben getrokken.
Toen de student haar verhaal deed bij de vertrouwenspersoon van de faculteit, hoorde ze dat er al meer meldingen over de docent waren ontvangen – iets wat oud-studenten van de opleiding bevestigen aan NRC. Ze besloot een officiële klacht in te dienen, maar een half jaar na de hoorzitting liet de commissie weten dat niet kon worden vastgesteld wat zich die dag precies had afgespeeld: het was haar woord tegen dat van de docent.
Pijnlijk
De gevolgen voor de docent waren dan ook gering, schrijft NRC. Hij mocht niet meer spreken op een congres, maar bleef wel lesgeven. Wel verzocht het college van bestuur de faculteit om nader onderzoek te doen. Maar dat onderzoek heeft volgens de krant nooit plaatsgevonden.
Inmiddels is de docent, naar aanleiding van het NRC-onderzoek, op non-actief gesteld en is de UvA een extern onderzoek gestart. “We vinden het pijnlijk, maar ook goed dat de problemen waarover het artikel gaat naar voren komen”, schrijft de universiteit. “De docent is voor de periode dat dit onderzoek loopt volledig uit het onderwijs gehaald.”