Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 17 juli 2018

OM stopt met uitzoeken wie anonieme klager was

Het dossier rondom Karima Kourtit is officieel gesloten. Het openbaar ministerie probeerde nog te achterhalen wie het was die haar in 2014 anoniem beschuldigde van wetenschappelijke fraude, maar die zoektocht is gestaakt. Dat meldde de NRC gisteren.

Het onderzoek van het OM naar de anonieme klager liep sinds mei 2016. Aanvankelijk dacht het OM de klager via ip-adressen te kunnen vinden, maar uiteindelijk kon ook een rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten over een gebruikt Yahoo-adres niet helpen om de identiteit te achterhalen.

Zelfplagiaat

De anonieme beschuldigingen gingen in eerste instantie om 'onregelmatigheden' in Kourtits proefschrift, waardoor haar promotie in 2013 werd uitgesteld. Die groeiden al snel uit tot beschuldigingen van plagiaat, zelfplagiaat en zelfs datamanipulatie door toedoen van de anonymus, die zich in de zaak vastbeet en zijn aanvankelijke klacht liet volgen door steeds uitgebreidere, gedetailleerdere beschuldigingen.

Proefschrift aangepast

Uiteindelijk bleef er niet zo heel veel van de beschuldigingen over. Kourtit mocht in 2014 promoveren nadat ze haar proefschrift had aangepast en verschillende commissies hielden het werk van Nijkamp en Kourtit tegen het licht.

Kourtit deed aangifte wegens smaad en laster, en werd daarvoor in het gelijk gesteld door het gerechtshof, waarna het OM het onderzoek startte. Met het sluiten van de zaak zal de anonymous niet meer worden vervolgd.

Marieke Kolkman en Peter Breedveld

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.