Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Dylan Vianen van de Bildung Academie

Nieuw: Geestverruimend onderwijs

Samen met de Bildung Academie ontwikkelt de VU een nieuw onderwijsprogramma voor bachelorstudenten onder de naam A Broader Mind.

In dat programma gaan studenten zelf hun eigen onderwijs vormgeven. Ze gaan aan de slag met maatschappelijke thema’s als de digitale wereld, interreligieuze dynamiek en duurzaamheid.  Het project begint als een pilot bij drie faculteiten in januari 2019. Als het experiment slaagt, is het de bedoeling dat alle bachelorstudenten ieder studiejaar een module van veertig uur gaan volgen.

Deze tijd wordt deels besteed aan zelfstudie via moocs (massive open online courses) en deels aan een werkgroep. Daarbij gaan studenten ook buiten de universiteit kijken, samen met mensen uit de praktijk en kunstenaars.

Drie pijlers staan centraal:

*You, me & society

*Power & culture

*Your Future

Zelf doen

Het project wil niet alleen inhoudelijk, maar ook wat vorm betreft, vernieuwend zijn. Studenten moeten in hoge mate zelf hun onderwijs maken, begeleid door docenten, maar juist ook door allerlei mensen buiten de universiteit. Het gaat er tenslotte om het blikveld te verruimen.

In het programma neemt de persoonlijke vorming en reflectie een belangrijke plaats in. Daarvoor is de Bildung Academie drie jaar geleden tenslotte opgericht.

De komende maanden gaan zogeheten bouwteams, bestaande uit studenten, docenten en andere geïnteresseerden, de verschillende modules en werkgroepen uitwerken. Daarvoor kunnen mensen zich nog aanmelden.

Lees het hele artikel in het nieuwe Advalvas magazine.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.