Popup-Niks-missen-2.png

Campus 15 december 2021 reacties 5

Mondkapjes verdelen medezeggenschap

De ondernemingsraad wil graag een mondkapjesplicht in de collegezalen op de VU-campus, maar de universitaire studentenraad denkt daar volgens het college van bestuur anders over.

De ondernemingsraad wil dat de VU strengere coronamaatregelen op de campus treft. Zo zou ze graag een mondkapjesplicht in de collegezalen zien, of in elk geval ruimte voor docenten om hun studenten te vragen een mondkapje in de collegezalen te dragen.

Daarover hadden verschillende OR-leden vanmiddag in een vergadering met het college van bestuur een discussie met bestuurslid Marcel Nollen. Die laatste zei terughoudend te zijn met het afwijken van het rijksbeleid, maar docent Staatsrecht Adriaan Overbeeke wees erop dat het de universiteiten vrij staat om aanvullende maatregelen te nemen. “Dat is geen afwijking van de richtlijnen”, aldus Overbeeke.

Volgens docent economie Sabine Go heeft de VU de plicht om “op te komen voor de zwakkeren, en daar bedoel ik niet alleen de docenten mee, er zijn ook kwetsbare studenten die zich onveilig voelen.”

Zeventien miljoen epidemiologen

Nollen vindt dat de VU het goed doet, qua coronabeleid. “We gaan al verder dan de officiële richtlijnen”, zei hij. “Ons deurbeleid is anders, er lopen stewards rond die zeer professioneel mensen aanspreken die zich niet aan de maatregelen houden.”

Maar met al die verschillende meningen is het nou eenmaal niet mogelijk om iedereen de hele tijd tevreden te houden. “We hebben 17 miljoen epidemiologen in Nederland, en wij vinden dat we moeten varen op wat de echte deskundigen zeggen.”

Breed draagvlak

Maar daarmee liet de OR zich niet overtuigen. Nollen verzekerde de raad dat de luchtkwaliteit in de collegezalen “periodiek” wordt gecontroleerd, maar ontmoette scepsis binnen de raad. “Ik zie dat er in de OR breed draagvlak is voor een mondkapjesplicht in de collegezaal, maar daar wordt door de universitaire studentenraad (usr) anders over gedacht”, onthulde hij.

Overbeeke wil daarom “onmiddellijk overleg” met de usr. “Overleg is altijd goed”, zei Nollen. “Daar zijn we immers een gemeenschap voor.”

Peter Breedveld
BEELD: Unsplash

{ Lees de 5 reacties}

Door Tom Korporaal op 17 december 2021
Mondkapjes werken niet, kappen met deze onzin. Angst is een slechte raadgever.
Door Marlinda op 17 december 2021
Ik ben zeer benieuwd of deze enthousiastelingen tijdens hun vergadering zelf een mondkapje ophouden. Of die gezellige docenten tijdens hun college. Het begint allemaal bij het eigen gedrag toch?
Door Aya op 17 december 2021
Hopelijk zal de VU naast online/offline colleges in 2022 ook de keuze indoor/outdoor gaan aanbieden; veilig, milieuvriendelijk en er gaat een anti-depressieve werking vanuit. Laat het onderwijs niet stikken, houd het geïnspireerd!
Door SA Rijsdijk op 17 december 2021
Vervelend dat mensen zo angstig zijn gemaakt. Ik heb op de VU op meerdere locaties de CO2 niveaus gemeten (als indicator voor luchtverversing) en de luchtkwaliteit was vergelijkbaar met de kwaliteit van buitenlucht. Los daarvan: Ik moet er niet aan denken om als docent voor een collegezaal te staan met mensen met mondkapjes waarvan ik dus de gezichtsuitdrukking niet kan zien. En dat zijn de mensen waarom het gaat. De studenten. Het gaat niet om mij, de docent. Ik wordt oprecht al ongelukkig bij alleen het idee. En wat betekent dat bijvoorbeeld voor studenten die met de trein naar de VU komen en meerdere colleges hebben op een dag? En 's avonds in de supermarkt werken? 10 uur per dag een mondkapje op? Kortom: liever niet. Alternatief: CO2 meters in iedere ruimte die waarschuwt voor ongunstige omstandigheden.
Door Arnoud op 18 december 2021
De mondkapjes beperkt het zuurstofgehalte en dit verslechterd de hersenfuncties, terwijl het geen voordelen heeft in collegezalen. Het is een ongeschikt idee, dat alleen de schijnveiligheid vergroot.