Popup-Niks-missen-2.png

Campus 03 november 2021 reacties 1

Mondkapje keert weer terug op de campus (update)

Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen moeten vanaf zaterdag weer een mondkapje dragen als ze door de gebouwen lopen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. De mondkapjes zijn in het mbo en hoger onderwijs verplicht “als mensen van A naar B lopen, dus in de gangen, bibliotheken en kantines, tussen de lessen en colleges door”, zei premier Rutte. “Niet als je zit tijdens de les (dus in de klas of collegezaal).”

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt weer, vooral onder ongevaccineerden. Daarom kondigden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) allerlei nieuwe coronamaatregelen aan.

Iedereen krijgt bijvoorbeeld weer het advies om anderhalve meter afstand te houden. Het is een dringend advies, maar geen verplichting, dus ook niet in het hoger onderwijs. Volle collegezalen waren nog maar net toegestaan.

Geen QR-code

Daarnaast wordt het coronatoegangsbewijs straks vaker gebruikt, bijvoorbeeld op terrassen, in musea, op kermissen, bij sportscholen enzovoorts. Studenten hoeven op de campus geen QR-code te laten zien. In de aanloop naar de persconferentie lekte uit dat het kabinet zo’n coronatoegangsbewijs voor de campus overwoog. Die mogelijkheid staat al wel in de wet. Maar universiteiten en hogescholen hebben er praktische en principiële bezwaren tegen. Ze vrezen voor de toegankelijkheid van het onderwijs en stellen ook dat het niet haalbaar is om iedereen te checken.

Wel wordt het wellicht mogelijk dat werkgevers hun medewerkers om een QR-code kunnen vragen. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor ongevaccineerde medewerkers in het hoger onderwijs.

Wet aangepast

Maar daarvoor moet eerst de wet aangepast worden. Volgende week vrijdag is er een nieuwe persconferentie en dan maken Rutte en De Jonge bekend of ze die wetswijzigingen nog steeds nodig vinden.

Mensen krijgen ook weer het dringende advies om thuis te werken als dat kan, minstens de helft van de werkweek. Verder kunnen ze maar beter buiten de spits reizen, adviseert het kabinet.

Nog altijd geldt: wie klachten heeft, moet thuisblijven en zich bij de GGD laten testen. Dat geldt ook voor wie gevaccineerd is. Ook zouden mensen nog steeds geen handen moeten schudden.

Vragen

Op dit moment is 13 procent van de volwassenen nog niet gevaccineerd, zei De Jonge. Hij hoopt dat mensen er opnieuw over na willen denken. “Weet dat je altijd welkom bent met al je vragen.”

UPDATE 3/11: In deze tekst was aanvankelijk nog sprake van onzekerheid over een eventuele anderhalvemetermaatregel in het hoger onderwijs, dat is nu aangepast.

HOP/BB
BEELD: Julian Wan via Unsplash

{ Lees de 1 reacties}

Door Max op 27 november 2021
We moeten massaal niet mondkapjes dragen, die aantoonbaar gezondheidsschade kunnen aanbrengen. Mondmaskers zijn onzin en helpen juist niet tegen COVID-19.“Een mondmasker dragen in buitenlucht is even nuttig als look hangen aan je voordeur tegen vampiers,”zegt epidemioloog Dr Luc Bonneux.Door het dragen van een masker kan het risico op een luchtwegeninfectie (en dus ook op een corona-infectie) toenemen.Een mondmasker dragen verlaagt de zuurstofconcentratie in het bloed en verhoogt sterk de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed.Chirurgen hebben ook last van zuurstofgebrek.Tel daarbij op dat je ook nog meer energie moet stoppen in het ademen (die dus minder beschikbaar is voor belangrijke metabole processen en het immuunsysteem) en dat schadelijke stoffen die normaal uitgeademd worden nu wel trilharen en slijmvliezen aantasten.Bacteriële en virale infecties en schimmels kunnen hierdoor juist toenemen.Er zijn biljoenen virussen op onze huid.Moet alle huid bedekt zijn?Mondmaskers voorkomen dat we immuniteit krijgen.Als we besmet worden houdt ons immuunsysteem dit virus veelal in onze neus-, mond- en keelholte al tegen. Dit betekent dat ons lichaam antistoffen kan opbouwen waardoor het dit virus een volgende keer herkent en ons nog sneller en beter kan beschermen. Dit noemen we immuniteit en dit is gunstig voor ons.