Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Minister wil alleen nog maar schoolvakken waar je de Chinezen mee kunt verslaan

“Moeten we nog altijd lessen Frans of Grieks geven?”, dubt minister Wiebes van Economische Zaken in het Financieele Dagblad. “Gaan we daar binnen twintig jaar nog de Chinezen mee verslaan?”

De komende maanden werkt VVD-minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan een ‘groeiagenda’ voor Nederland, heeft hij aangekondigd. Daarin komt een plan te staan voor investeringen in de Nederlandse economie.

Hij heeft alvast wat ideeën, vertelt hij vandaag aan het FD. “Onderwijs is een van mijn favorieten.” Maar hogere lonen voor leraren ziet hij niet zitten, “want dat leidt niet tot een hoger verdienvermogen voor de samenleving”.

Liever wil hij het onderwijssysteem hervormen. Hij twijfelt hardop aan het nut van lessen Frans en Grieks. “Gaan we daar binnen twintig jaar nog de Chinezen mee verslaan?”

Games

Ook zou het onderwijs interactiever moeten. Zijn zoon leert bijvoorbeeld scheikunde uit een boek, “wat zo interactief is als een baksteen”. Daarover zegt hij ook iets in het Algemeen Dagblad van vandaag: “Mijn kinderen maken in hun games gebruik van professionelere leermiddelen dan ze op school krijgen.”

Verder wil Wiebes meer investeren in innovatie. Duitsland en Zuid-Korea geven daar bijna het dubbele aan uit, vergeleken met Nederland. Hij denkt onder meer aan gentechnologie en kunstmatige intelligentie.

Wie van deze ideeën opkijkt, stelt hij gerust: de minister wil niet eigenhandig beslissen waar het geld naartoe gaat. Dat laat hij liever over aan onafhankelijk experts. “We moeten voorkomen dat de politiek elke week met een vrolijk nieuw voorstel komt. Je moet als politicus je grenzen kennen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.