Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Minister krijgt handen niet op elkaar voor soepeler bsa

Minister Van Engelshoven moet alles uit de kast halen, wil ze haar plan voor minder strenge eisen aan eerstejaarsstudenten door de Tweede Kamer loodsen. Nu heeft ze nog geen meerderheid, blijkt uit een rondgang van het HOP.

Van Engelshoven (D66) verraste bij de opening van het collegejaar vriend en vijand met haar aankondiging om het bindend studieadvies te versoepelen. Studenten hoeven straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te halen om verder te mogen naar het tweede jaar. Veel universiteiten en hogescholen hanteren nu een strengere norm, bijvoorbeeld 50 punten.

Studentenorganisaties reageerden enthousiast en ook de oppositiepartijen SP en GroenLinks waren verheugd. Zij vinden het maar niks dat een instelling studenten mag wegsturen als die niet genoeg punten halen.

Zelf bepalen

Andere partijen zijn sceptischer. Volgens Judith Tielen van coalitiegenoot VVD (33 zetels) kiest de minister voor middelmaat. Zij liet direct weten niets in het plan te zien. Het CDA (19 zetels) twijfelde hardop en blijkt nu inderdaad tegenstander. “Universiteiten en hogescholen moeten de ruimte hebben om zelf te bepalen waar ze de grens leggen”, zegt Kamerlid Harry van der Molen desgevraagd.

De PVV (20 zetels) is faliekant tegen – “De lat ligt al bijna op de grond”, waarschuwde Harm Beertema – en ook de driekoppige SGP-fractie is niet overtuigd. “Een beetje een slappe hap”, zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop. Sommige studenten moeten eerst wennen en presteren niet meteen op topniveau. “Die ruimte moet er zijn”, zegt hij. Maar de twee-derde-minimumeis van de minister vindt hij te laag. “Die achterstand halen de studenten straks ook niet meer in. Dan zouden ze in het tweede jaar 80 punten moeten halen en dat gaat niet gebeuren”.

Extra bezuinigingen

Daarmee komt het neekamp uit op 75 van de 150 zetels en heeft het plan van de minister dus vooralsnog geen meerderheid. Een ‘nee’ in de Tweede Kamer zou een nieuwe tegenvaller betekenen voor de studenten, voor wie de aangekondigde verlichting van de studiedruk een opsteker was na een reeks impopulaire maatregelen als de verhoging van de rente op studieschulden en de extra bezuinigingen op hoger onderwijs.

Minister Van Engelshoven moet haar voorstel nog uitwerken, maar wil het plan nog voor de begrotingsbehandeling naar de Tweede Kamer sturen.

Voor VU-studenten maakt dit allemaal weinig uit, want die krijgen pas een bsa als ze minder dan 42 studiepunten halen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.