Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kamer wijst onderzoeksbekostiging voor hogescholen voorlopig af

De Tweede Kamer wil laten uitzoeken of hogescholen met een wetenschappelijke opleiding misschien, net als universiteiten, onderzoeksbekostiging kunnen krijgen. Een snelle wetswijziging kwam er gisteren niet doorheen.

De Breda University of Applied Sciences, voorheen de NHTV, was de eerste hogeschool met een erkende wetenschappelijke masteropleiding, naast twee universitaire bacheloropleidingen. De in toerisme gespecialiseerde hogeschool nam de masteropleiding vrijetijdswetenschappen over van de Tilburgse universiteit.

Essentieel

“Onze buitenlandse partners zijn vrijwel allemaal universiteiten”, zei toenmalig collegevoorzitter Hans Uijterwijk in een interview met het HOP in 2011. “Als wij in het buitenland willen meetellen, is het essentieel om ook universitair onderwijs aan te bieden.”

De hogeschool vond het vreemd dat ze voor haar wo-opleidingen geen aanspraak kon maken op bekostiging van het wetenschappelijke onderzoek dat erbij hoort. Ze verloor in 2016 een rechtszaak over de kwestie en in 2019 ook het hoger beroep bij de Raad van State. De minister had immers niet in strijd met de wet gehandeld.

Dan moet de wet maar worden gewijzigd, bedacht Kamerlid Jan Paternotte van D66. Bij de behandeling van de ‘variawet’ hoger onderwijs diende hij een amendement in: ook academische opleidingen van hogescholen moeten voortaan onderzoeksbekostiging kunnen krijgen. Hoe voldoen zij anders aan de eisen die keurmeester NVAO en de Commissie doelmatigheid hoger onderwijs aan zulke opleidingen stellen?

Angst

Maar dit amendement maakte weinig kans in de Kamer. De angst bestaat dat te veel hogescholen straks wo-opleidingen willen aanbieden en dat het binaire stelsel van hoger onderwijs op losse schroeven komt te staan. Minister Van Engelshoven is daar minder bang voor, maar kon de gevolgen niet allemaal overzien.

VVD, ChristenUnie, PVV, SP, PvdA, GroenLinks en PvdD stemden dinsdag tegen het amendement van Paternotte. Wel kreeg hij steun voor zijn motie die de minister oproept om te verkennen hoe een en ander in de toekomst gerealiseerd kan worden.

De Breda University of Applied Sciences vindt het erg jammer dat het amendement van D66 het niet gehaald heeft. “Om wetenschappelijk onderwijs van hoge kwaliteit te kunnen bieden, is wetenschappelijk onderzoek van het grootste belang”, schrijft collegevoorzitter Jorrit Snijder in een reactie.

Ook de Hanzehogeschool en de Hogeschool van Amsterdam bieden academische masters aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.