Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kabinet wil drugsgebruik studenten tegengaan, maar nu nog niet

Er moet iets gebeuren aan het drugsgebruik onder studenten, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). “Preventie is hard nodig.” Maar hij wil niet overhaast te werk gaan.

In coronatijd zijn studenten vooral thuis meer drugs gaan gebruiken, waarschuwden bestuurders van de Utrechtse studentenvereniging U.V.S.V./N.V.V.S.U in mei. Ze startten een podcast met de titel ‘Waar trek jij de lijn?’ en organiseerden een symposium met misdaadjournalist John van den Heuvel.

De Volkskrant schreef erover, met de veelzeggende kop: ‘Als studenten zelf alarm slaan over hun cocaïnegebruik, dan is er wat aan de hand’. Het CDA stelde Kamervragen, die nu zijn beantwoord. Ook op Uilenstede houden ze wel van een lijntje of pilletje, bleek uit een reportage van Ad Valvas.

Eén op acht

De berichten over het drugsgebruik onder studenten zijn inderdaad verontrustend, vindt staatssecretaris Van Ooijen. Hij houdt contact met de Landelijke Kamer van Verenigingen om het probleem in de gaten te houden, belooft hij.

Uit onderzoek van het Trimbos zou blijken dat 12,5 procent van de studenten in het hoger onderwijs weleens cocaïne heeft gebruikt. Dat is één op de acht. “Dit percentage is hoog”, aldus de staatssecretaris.

Van Ooijen wil het probleem niet overdrijven. “Tegelijkertijd constateer ik dat de overgrote meerderheid nog nooit cocaïne heeft gebruikt.” En de percentages zijn lager voor gebruik in het afgelopen jaar (7,5 procent) en de afgelopen maand (2,6 procent).

Helder op school

Maar het is wel te veel, vindt hij, en preventie is “hard nodig”. Er is al een programma met de naam Helder op School, ook voor het hoger onderwijs. Daarin staat informatie voor bijvoorbeeld introductiecommissies en studentenverenigingen. En zo zijn er meer initiatieven.

Toch komt er voorlopig geen campagne om drugsgebruik in studentenhuizen te ontmoedigen. Je moet goed nadenken voordat je een campagne start, zegt de staatssecretaris, en zorgen dat je precies de juiste doelgroep bereikt. Algemene publiekscampagnes kunnen averechts werken.

“Het risico van een campagne die in principe iedereen bereikt, is dat drugsgebruik juist getriggerd wordt”, legt hij uit. “Zo kan een tegengesteld effect worden bereikt, namelijk dat mensen vanwege een dergelijke campagne nieuwsgierig worden naar drugs en gaan gebruiken.”

Oproep

De alarmbel van de Utrechtse vereniging zorgt dus niet meteen voor een beleidswijziging van het kabinet. Maar het is volgens de staatssecretaris goed als studentenverenigingen, in samenspraak met het Trimbos-instituut, zelf iets aan preventie van drugsgebruik doen. Daar roept Van Ooijen de verenigingen “van harte” toe op.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.