Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
9 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Kabinet lapt half miljard voor zelftests op de campus

Het kabinet wil dat studenten vanaf 26 april weer één dag in de week zo veilig mogelijk naar de campus kunnen komen. Daarom wordt er een half miljard euro uitgetrokken voor zelftests voor studenten, docenten en medewerkers.

Het geld komt uit “de grote coronapot”, meldt NRC. In totaal gaat het om 350 miljoen euro voor de tests zelf en 135 miljoen euro voor de organisatie eromheen. De tests moeten immers bij de studenten worden thuisbezorgd, of worden uitgedeeld op “afhaalpunten” op de campus.

Logistiek

Een woordvoerder van het ministerie van OCW bevestigt het nieuws. “De insteek is dat iedere student en iedere medewerker de mogelijkheid krijgt om zichzelf twee keer per week te testen”, zegt hij. Met “de grote coronapot” worden volgens hem de algemene middelen van het ministerie van Financiën bedoeld. “Dit plan wordt dus door het kabinet gefinancierd en komt niet uit het Nationaal programma onderwijs.”

Bij de koepels van hogescholen en universiteiten bestaan nog wel wat vragen over de logistiek, blijkt uit het NRC-artikel. Voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU benadrukt bovendien dat het tot de lockdown in december prima ging op de campussen, zónder zelftests. “Studenten kwamen gemiddeld één dag per week, ze hielden afstand en er was geen enkele coronabrandhaard.”

Vrijwillig

Volgens demissionair minister Van Engelshoven is momenteel “alles gericht” op de heropening van de universiteits- en hogeschoolgebouwen. Dat zei ze gisteren tijdens een rondetafelgesprek met Maastrichtse studenten en medewerkers.

En als de besmettingen voor die tijd weer oplopen? “Honderd procent garanties kan ik in deze tijd niet geven, maar het moet heel gek lopen wil dit niet kunnen”, aldus de minister. “We wegen immers niet alleen de coronacijfers, maar ook het welzijn van studenten.”

Ze benadrukte opnieuw dat de corona-zelftests volledig vrijwillig zijn. “Het is geen harde voorwaarde, ze gaan niet aan de deur checken of je een test hebt gedaan. Maar we spreken studenten wel aan op hun eigen verantwoordelijkheid.”

Onvermijdelijk

De vraag blijft of dat in september gaat veranderen, als instellingen nog vaker open willen en de anderhalve meter afstand idealiter zouden loslaten. De Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens noemde het eerder al “min of meer onvermijdelijk” dat studenten dan wel om een test- of vaccinatiebewijs zal worden gevraagd.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.