Een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam heeft ontslag genomen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Het is het derde geval in één week tijd dat in de wetenschappelijke wereld naar buiten komt.
De rechtenfaculteit liet een onderzoek instellen nadat er in juni ‘verontrustende berichten’ waren binnengekomen over de hoogleraar, schrijft de UvA in een persbericht.
Onderzoeksbureau Bezemer Kuiper & Schubad, gespecialiseerd in de aanpak van ongewenste omgangsvormen, heeft de afgelopen maanden gesproken met ‘een groot aantal personen’ en met de hoogleraar zelf.
Gevoel van onveiligheid
De onderzoekers concludeerden dat er inderdaad sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Ook zou er op de afdeling gedurende langere tijd een ‘gevoel van onveiligheid’ hebben geheerst. De UvA besloot dat de hoogleraar niet meer kon terugkeren, waarna deze zelf ontslag nam.
De universiteit wil verder niets bekendmaken over de inhoud van het rapport en benadrukt dat de ‘academische kwaliteiten’ van de hoogleraar niet ter discussie staan. Zijn identiteit wordt om privacy-redenen niet bekendgemaakt.
De UvA-hoogleraar is in korte tijd de derde wetenschapper in Nederland die moet opstappen wegens grensoverschrijdend gedrag. Een bekende oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en een kapitein op een onderzoeksschip van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee gingen hem voor.
Seksuele intimidatie
Opvallend, want tot nu toe werden er in het hoger onderwijs relatief weinig incidenten gemeld. De hashtag #metooOnderwijs, die de Amsterdamse studentenvakbond ASVA een jaar geleden wilde invoeren, kwam niet echt van de grond.
Er kwamen wel degelijk druppelsgewijs verhalen naar buiten, met name aan de toneelacademies in Arnhem, Amsterdam en Maastricht. Saxion Hogeschool stelde een jaar geleden een medewerker op non-actief, de Twentse hoogleraar Vanessa Evers deed een ontboezeming, website ScienceGuide wijdde een drieluik aan seksuele intimidatie in de wetenschap en ook bij studentenverenigingen waren er de nodige incidenten.
Maar toch, vergeleken met andere sectoren bleef het tot nog toe tamelijk stil. Ook minister Van Engelshoven schreef de Tweede Kamer een jaar geleden dat ze er niet veel over hoorde. Maar: “Tegelijkertijd zijn er geen redenen te veronderstellen dat het in de gehele maatschappij wel voorkomt en niet in het onderwijs. ”
Corrigerend vermogen
Misschien hebben instellingen “voldoende corrigerend vermogen”, opperde zij. Maar het zou ook kunnen dat de betrokkenen zich niet melden. Hogescholen en universiteiten moeten zorgen dat studenten en docenten “zich aangemoedigd voelen” om elke vorm van ongewenst gedrag te melden, schreef ze, zonder gevaar voor hun studie, carrière of rechtspositie.
Dat lijkt nu te gebeuren want het onderwerp wordt steeds vaker publiekelijk onder de aandacht gebracht. Zo was in Rotterdam vorige maand het toneelstuk #MeTooAcademia: The Learning Curve te zien.