Halsema maakt moreel kompas voor bestuurders

NIEUWS

Politiek  15 mei 2013

Halsema maakt moreel kompas voor bestuurders

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema gaat een gedragscode opstellen voor bestuurders in de (semi)publieke sector, waar ook onderwijsinstellingen toe behoren.

Het kabinet wil na affaires bij mbo-koepel Amarantis en woningbouwcorporatie Vestia het ‘moreel kompas’ van bestuurders verbeteren. Een commissie onder leiding van Halsema gaat de “kernwaarden van maatschappelijk verantwoord bestuur en intern toezicht” in de vorm van gedragsregels schetsen. De commissie adviseert ook over de rol van de overheid bij het naleven van die regels.

Gebrek aan moreel besef

Naast Halsema zitten ook Doekle Terpstra (collegevoorzitter van Inholland), schrijver en filosoof Maxim Februari en consultant Marco van Kalleveen in de commissie, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp aan de Tweede Kamer.  Hij wil dat de commissie-Halsema voor 1 oktober met de gedragscode komt.

Halsema was eerder voorzitter van de commissie die het financiële debacle bij Amarantis onderzocht. In het eindrapport hekelde zij het gebrek aan moreel besef bij de betrokken bestuurders en kwam de noodzaak van gedragsregels al naar voren. 

HOP/PV
BEELD: Peter Breedveld
hits 1597

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties