Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wim Noomen in 2005
Campus 13 mei 2022 reacties 8

Een man zonder verborgen agenda

Wim Noomen (1942-2022)

Vorige week overleed Wim Noomen, van 1996 tot 2005 voorzitter van de VU -  en ook bij Ad Valvas sloeg dit toch even in. Want Noomen was een gedenkwaardige voorzitter.

‘Integer’, klinkt het op de redactie, ‘een man van wie je wist wat je aan hem had’. Ter illustratie een passage uit het interview dat we bij zijn afscheid in 2005 hadden.

"In de ogen van anderen is het soms noodzakelijk om een verborgen agenda te hebben om je doel te bereiken. Het zal wel naïviteit zijn, maar ik heb geen verborgen agenda's, nooit gehad ook. Nee, dat is geen parmantig gedoe, het zit kennelijk niet in mijn karakter. (…) Ik heb een allergie voor wantrouwen binnen organisaties. Als mensen het gevoel hebben: laat ik mijn mond maar houden, want wat ik zeg zou zich wel eens tegen mij kunnen keren – dat is een organisatie waarin ik niet kan werken. Het komt helaas af en toe voor, maar ik heb naar vermogen geprobeerd daar een eind aan te maken.”

In dat gesprek, conform zijn christelijke wortels gevoerd aan de hand van de 10 geboden, vertelt Noomen over religies, een diefstal, de discussies op de VU na 9/11, en waarom een hoogleraar beleggingsleer zijn studenten geen trucjes moet bijbrengen.

Voor de collega’s bij wie nu de herinneringen aan Noomen bovenkomen, hebben wij het interview uit 2005 hier online gezet. Wij redacteuren herinneren ons Noomen als een kritische voorzitter, die het de onafhankelijke journalisten op zijn universiteit niet altijd makkelijk maakte, maar ze wel degelijk een warm hart toedroeg.

Marieke Schilp
BEELD: Peter Strelitski

{ Lees de 8 reacties}

Door Derk Jan Slagter op 13 mei 2022
Mooi eerbetoon aan een aimabel en recht-door-zee VU-bestuurder!
Door Wim Haan op 13 mei 2022
Een CvB voorzitter en tegelijkertijd ook anderszins enorm betrokken bij de identiteit en ziel van onze organisatie. Op een bepaalde manier de laatste van een generatie … Droevig gestemd, zal altijd warme plek in mijn hart houden.
Door Erik Boer op 15 mei 2022
Zucht. Ik bewaar zulke mooie herinneringen aan Wim Noomen. Geweldige humor, oprecht en in staat om het altijd eenvoudig te houden.
Door Harry Wels op 16 mei 2022
Mooie herinneringen aan gesprekken met Wim Noomen als collega en later dekaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, als CvB-voorzitter en als VU-bestuurder met een warm hart voor Zuid-Afrika. Hij zal in mijn verhalen over de VU alijd een rol blijven spelen.
Door Hans Keman op 16 mei 2022
Wim en ik hadden een goede band. We zaten ooit in een benoemingscommissie Politicologie eind jaren '60. We kregen een interessante discusssie over een kandidaat, een vemeende Marxist. Wim: Beter van niet aan de VU. Ik: religie is inspiratie, wetenschap is kennis. We kwamen er niet uit, behalve dat we altijd respect hielden voor elkaar. In 1990 toen ik terugkeerde op de VU hadden we regelmatig contact en deelden een 'kleine' zonde: het gezamenlijk roken van een sigaret. Ik zal Wim missen als verstandig bestuurder, raadgever en probleemoplosser en ook als vriend.
Door Henk Overbeek op 16 mei 2022
Wim Noomen leerde ik kennen tijdens een VU-reis naar China in 2002. Sindsdien altijd met grote waardering, en een ingehouden glimlach om de lippen, aan hem gedacht. Dat zal nog lang zo blijven.
Door Jan Thomas Cremer op 17 mei 2022
In mijn eerste jaren aan de VU mocht ik regelmatig aanschuiven aan de Collegatafel voor overleg. Hij stelde je altijd op je gemak, had veel humor en was recht door zee. Kortom een fijn mens om mee te werken.
Door Esther den Hartog op 18 mei 2022
Vanuit CIS-VU heb ik de eer gehad om een aantal keer met Wim op reis te gaan naar Indonesië na zijn pensionering als Voorzitter College van Bestuur. Het belangrijkste wat hij in Indonesië deelde was 'practise what you preach': hoe kun je van je medewerkers verwachten dat ze op tijd komen, als je zelf nooit op tijd bent? Hoe kun je verwachten dat mensen hard werken, als je dat niet zelf doet?'. In eenvoud zit de kracht van goed en inspirerend leiderschap.....de Presidenten van Universiteiten in Indonesië hingen aan zijn lippen!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.